Kluski śląskie
Kluski śląskie, leniwe, kopytka, pampuchy… Uwielbiam! Widzę same zalety tych potraw: banalne i ekonomiczne w wykonaniu, sycące i przepyszne! Choć dla większości smakoszy są dodatkiem do dania głównego, to ja traktuję je jak obiad sam w sobie. Kluski śląskie z duszoną cebulą to dla mnie mega rarytas. Bardzo lubię moment, kiedy te śliczne okrągłe maleństwa z dziurką leżą sobie grzecznie w rządkach i czekają na kąpiel we wrzątku. Jeśli lubicie przysmaki kuchni polskiej tak jak ja, koniecznie przygotujcie kluski!
Potrzebujemy: praskę do ziemniaków, miskę, garnek
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg (ugotowanych)
- mąka ziemniaczana – 250 g
- sól
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy do miski przez praskę. Dosypujemy mąkę, lekko przyprawiamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie 'dziurkujemy’ na środku lekko palcem albo trzonkiem od drewnianej łyżki kuchennej. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wrzucamy do niej kluski. Kiedy wypłyną na wierzch, pozwalamy im tam zostac jeszcze chwilę (ok. 1 minuty), po czym wyjmujemy. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.