Kluski śląskie

kluskislaskie_wpis

Kluski śląskie, leniwe, kopytka, pampuchy… Uwielbiam! Widzę same zalety tych potraw: banalne i ekonomiczne w wykonaniu, sycące i przepyszne! Choć dla większości smakoszy są dodatkiem do dania głównego, to ja traktuję je jak obiad sam w sobie. Kluski śląskie z duszoną cebulą to dla mnie mega rarytas. Bardzo lubię moment, kiedy te śliczne okrągłe maleństwa z dziurką leżą sobie grzecznie w rządkach i czekają na kąpiel we wrzątku. Jeśli lubicie przysmaki kuchni polskiej tak jak ja, koniecznie przygotujcie kluski!

Potrzebujemy: praskę do ziemniaków, miskę, garnek

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg (ugotowanych)
  • mąka ziemniaczana – 250 g
  • sól

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy do miski przez praskę. Dosypujemy mąkę, lekko przyprawiamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie ‚dziurkujemy’ na środku lekko palcem albo trzonkiem od drewnianej łyżki kuchennej.  W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wrzucamy do niej kluski. Kiedy wypłyną na wierzch, pozwalamy im tam zostac jeszcze chwilę (ok. 1 minuty), po czym wyjmujemy. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>