Lekka młoda kapusta

mlodakapusta_wpis

Ile znaczy dla Polaków młoda kapusta, wiemy tylko my – Polacy. Wraz z nadejściem wiosny obserwuję co roku coś w rodzaju szału kupowania nowalijek, ale też sama takiego doświadczam. Wyjazd na nasz cosobotni targ jest jak święto; planowanie, co kupimy, co z tego zrobimy i z czym to zjemy. Wszyscy jesteśmy już trochę zmęczeni mrożonkami i znudzeni całorocznymi owocami i warzywami. Na tyle, że najczęściej nie czekamy aż pojawią się polskie nowalijki. Tak jest obecnie z kapustą – jest dostępna młoda, ale jeszcze nie nasza. Trudno! Więcej czekać nie będę! Każda polska pani domu ma własny przepis na prostą młodą kapustę; tradycyjna receptura zakłada użycie smalcu, ja jednak ten składnik zastąpiłam masłem. Tak banalnie prosto przygotowania młoda kapusta jest zdrowa, lekka i pyszna.

Potrzebujemy: garnek

Składniki:

  • młoda kapusta – 0,5 główki (niedużej)
  • koperek – 1 pęczek
  • masło – 1 łyżka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • woda – 1 szklanka (ale zależy to od garnka)
  • sok z połówki cytryny
  • ocet winny – 1-2 łyżki
  • (opcjonalnie) cukier – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę siekamy, pozbywając się głąba. Sparzamy wrzątkiem i zalewamy w garnku wodą do ok. połowy. Dodajemy liść laurowy i ziele, masło, obficie solimy i gotujemy do miękkości (przez pierwsze 20 minut bez przykrywki) na małym ogniu – u mnie 2 godziny. W międzyczasie dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pod koniec gotowania ‚dosmaczamy’ jeszcze octem, solą i pieprzem jeśli trzeba i zdejmujemy z ognia. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>