Moussaka/Musaka
Moussaką zajadamy się wszyscy w greckich knajpach, ale powiedzmy sobie szczerze – komu chce się w domu ugotować takie warstwowe danie? Zrobienie moussaki/musaki zajmuje trochę czasu. Zawsze dość niechętnie podchodziłam do pysznych potraw, które znikały z talerza w okamgnieniu, podczas gdy ich przygotowanie zajmowało wieki. To przecież marnowanie czasu! Ten przepis również jest dość czasochłonny, ale pozwala na uczciwe rozłożenie pracy. Pierwszą cześć moussaki zróbcie wieczorem, a drugą – rano następnego dnia. I w ten sposób na obiad będziecie mieć przepyszne, sycące danie. I zapewniam – będziecie je przygotowywać jeszcze nie raz!
Potrzebujemy: patelnię, naczynie żaroodporne 20×30 cm lub okrągłe o śr. 30 cm, pędzelek do smarowania, papier do pieczenia, miskę
Składniki:
- mielone mięso wołowo-wieprzowe – 1/2 kg
- bakłażan – 2 szt.
- pomidory – puszka pokrojonych lub 3-4 świeże bez skórki
- czerwona cebula – 1 szt.
- jajko – 2 szt.
- jogurt grecki – 400 g
- czosnek – 2 ząbki
- marchewka – 2 szt.
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- (opcjonalnie) białe wino – pół szklanki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- ziele angielskie – 2 ziarna
- liść laurowy – 2 szt.
- cynamon – 1 łyżeczka
- oregano – 1 czubata łyżka
- świeża natka pietruszki – spora garść
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dzień 1:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy na niej cebulę, dodajemy posiekaną na cienkie plastry marchewkę i na koniec – czosnek (w plasterkach). Do rumianych warzyw dodajemy mięso, cynamon, liście laurowe i ziele angielskie, smażymy do odparowania płynów (jeżeli zamierzacie użyć wina, to jest to właściwy moment na wlanie go na patelnię i podduszenie na nim składników). Następnie dodajemy pomidory, koncentrat (jeśli cokolwiek zostało w puszce/słoiku – rozcieńczamy odrobiną wody i również wlewamy na patelnię). Dodajemy oregano i przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy część natki pietruszki. Dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Zestawiamy do przestygnięcia.
Dzień 2:
Przygotowujemy bakłażany: tniemy je na plastry o grubości maks. 1 cm, smarujemy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą, doprawiamy pieprzem. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu bakłażanów obniżamy temperaturę do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy plastry bakłażana tak, aby na siebie zachodziły, następnie układamy warstwę mięsa. Jajka roztrzepujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 1-2 łyżkami jogurtu a potem z resztą jogurtu. Masę jogurtowo-mączną łączymy z jajkami i rozprowadzamy na warstwie mięsa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy odrobiną cynamonu i świeżego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika (180 st.) na godzinę – do apetycznego zrumienienia. Moussakę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Be the first to comment.