Najlepszy sos pomidorowy (do pizzy, makaronów, zapiekanek etc.)

sos_wpis

Każda włoska gospodyni ma swój przepis na sos pomidorowy i każdy z nich jest najlepszy. Święcie w to wierzę! Nie znam najgłębszych tajemnic kuchni Italii i nie mnie się mierzyć z włoskimi paniami domu, ale po latach przyrządzania pasty, pizzy i innych dań znalazłam recepturę sosową, która odpowiada mi najbardziej.  Ten sos jest uniwersalny i można go stosować w wielu potrawach, dlatego umieszczając tu inne przepisy, będę się odwoływać właśnie do tej strony. Wypróbujcie i osądźcie sami.

Potrzebujemy: rondel, miseczka do parzenia pomidorów

Składniki:

  • puszka pomidorów (krojonych lub całych)
  • pomidor – 2 szt. (dojrzałe standardowe lub malinowe)
  • pół cebuli
  • czosnek – 2 ząbki
  • pół niedużej marchewki
  • filety z anchois – 2-3 szt.
  • garść świeżej bazylii
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta suszonego tymianku
  • (opcjonalnie) seler naciowy – kawałek 5 cm.
  • duża szczypta cukru albo płaska łyżeczka miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i rumienimy na nim cebulę posiekaną w średnią kostkę, razem z marchewką pociętą w cienkie półtalarki (i – opcjonalnie – selerem pociętym w cienkie talarki). Jeśli cokolwiek przywrze do dna – zeskrobujemy i mieszamy razem z zawartością rondla. Pod koniec dorzucamy drugą łyżkę masła, czosnek poszatkowany w plasterki i filety anchois (nie trzeba ich rozdrabniać, same się rozpadną). Następnie dodajemy świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórek, pocięte), smażymy 3 minuty, po czym wlewamy pomidory z puszki.  Dusimy pod przykryciem 15 minut. W puszce zostanie osad i trochę resztek pomidorów; nalewamy małą ilość przegotowanej wody, obmywamy ścianki puszki i zostawiamy na później. Po kwadransie zagęszczony sos możemy rozcieńczyć wodą z puszki (mała ilość), doprawić cukrem/miodem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solimy i pieprzymy, dusimy jeszcze 5 minut. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Barbarella
    12 kwietnia 2016

    dzięki za przepis. Zrobię zapasy tego sosu w lecie!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>