Najlepszy sos pomidorowy (do pizzy, makaronów, zapiekanek etc.)
Każda włoska gospodyni ma swój przepis na sos pomidorowy i każdy z nich jest najlepszy. Święcie w to wierzę! Nie znam najgłębszych tajemnic kuchni Italii i nie mnie się mierzyć z włoskimi paniami domu, ale po latach przyrządzania pasty, pizzy i innych dań znalazłam recepturę sosową, która odpowiada mi najbardziej. Ten sos jest uniwersalny i można go stosować w wielu potrawach, dlatego umieszczając tu inne przepisy, będę się odwoływać właśnie do tej strony. Wypróbujcie i osądźcie sami.
Potrzebujemy: rondel, miseczka do parzenia pomidorów
Składniki:
- puszka pomidorów (krojonych lub całych)
- pomidor – 2 szt. (dojrzałe standardowe lub malinowe)
- pół cebuli
- czosnek – 2 ząbki
- pół niedużej marchewki
- filety z anchois – 2-3 szt.
- garść świeżej bazylii
- duża szczypta ziół prowansalskich
- szczypta suszonego tymianku
- (opcjonalnie) seler naciowy – kawałek 5 cm.
- duża szczypta cukru albo płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i rumienimy na nim cebulę posiekaną w średnią kostkę, razem z marchewką pociętą w cienkie półtalarki (i – opcjonalnie – selerem pociętym w cienkie talarki). Jeśli cokolwiek przywrze do dna – zeskrobujemy i mieszamy razem z zawartością rondla. Pod koniec dorzucamy drugą łyżkę masła, czosnek poszatkowany w plasterki i filety anchois (nie trzeba ich rozdrabniać, same się rozpadną). Następnie dodajemy świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórek, pocięte), smażymy 3 minuty, po czym wlewamy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem 15 minut. W puszce zostanie osad i trochę resztek pomidorów; nalewamy małą ilość przegotowanej wody, obmywamy ścianki puszki i zostawiamy na później. Po kwadransie zagęszczony sos możemy rozcieńczyć wodą z puszki (mała ilość), doprawić cukrem/miodem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solimy i pieprzymy, dusimy jeszcze 5 minut. Gotowe!
Smacznego!
Barbarella
12 kwietnia 2016
dzięki za przepis. Zrobię zapasy tego sosu w lecie!