Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami
Sezon na truskawki powoli się kończy, a ceny znowu rosną. Dlatego postanowiłam, że nie dam się zmarnować resztce tych owoców, które miałam w lodówce. Potrzebowałam zrobić coś szybkiego, dobrego, słodkiego, a do tego na oleju (bo tylko taki tłuszcz miałam w domu). I mam! Użyłam formy 21×26 cm, ale możecie wykorzystać nieco większą. Ciasto bardzo rośnie; co prawda potem nieco opada, ale jeśli będzie za wysokie, może okazać się za suche – dlatego lepiej użyć formy większej niż mniejszej. Robi się błyskawicznie, piecze trochę dłużej, ale walory smakowe wynagradzają nawet 1,5 h czekania (zależy od piekanika). Polecam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), formę do pieczenia (u mnie ceramiczna 21×26)
Składniki:
- cukier – 1 szkl. (ja wsypałam wanilinowy i dopełniłam białym)
- mąka – 1,5 szkl.
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- jajka – 4 szt.
- olej – 0,5 szkl + do natłuszczenia formy
- truskawki (mogą byc inne owoce, także mrożone) – ok 0,5 kg
- bułka karta – do oprószenia formy
- (opcjonalnie) mąka ziemniaczana – do oprószenia owoców
- płatki migdałów – do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i osuszenia całych truskawek i obcięcia im szypułek. Jajka miksujemy w robocie w cukrem na jasną masę, cały czas mieszając powoli wlewamy olej, na koniec stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Formę natłuszczamy i przesypujemy bułką tartą, wlewamy masę i wtykamy w nią truskawki (można wcześniej oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie opadły na dno, jeśli forma jest mniejsza a ciasto będzie wyższe). Pieczemy 1h lub nawet dłużej (zależy od piekarnika – mi zajęło to prawie 1,5 h). Jak zwykle niezawodny jest patyczek! 10 minut przed wyłączeniem piekarnika posypujemy ciasto płatkami migdałów.
Smacznego!
Be the first to comment.