Pierogi z ricottą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Czy już pisałam, że kocham pierogi? Zresztą na pewno już zauważyliście, że to danie pojawia się często na Local Foodie. Uwielbiam je za to, że dają takie pole do popisu, można je nadziać dosłownie wszystkim! Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mam w zanadrzu jeszcze co najmniej kilka pomysłów na pierogowy farsz, a dziś proponuję Wam smak, który kojarzy mi się z Morzem Śródziemnym. Włoski serek, suszone pomidory, oliwki i inne dodatki zapewniają delikatny, ale absolutnie fantastyczny smak. Jeśli jesteście miłośnikami tej potrawy, nie zawiedziecie się. Ponieważ jedzenie bez zieleniny mogłoby dla mnie nie istnieć, podałam pierogi na liścach rukoli. Polecam z całego serca!
Potrzebujemy: stolnicę z wałkiem, duży garnek
Składniki na ciasto:
- mąka – 500 g + do podsypania stolnicy
- gorąca woda – 1 szkl.
- sól – 0,5 łyżeczki
Składniki na farsz:
- serek ricotta – 250 g
- suszone pomidory (odsączone z zalewy) – 150 g
- zielone oliwki – 50 g
- kapary – 2 łyżki
- fileciki anchois – 2 szt.
- suszony tymianek – 1 łyżka
- rukola – do podania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od farszu. Siekamy pomidory, oliwki oraz kapary i łączymy z anchois podziabanymi widelcem oraz serkiem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, po czym odstawiamy. Zagotowujemy wodę w garnku (solimy). Z mąki, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wykrawamy kółka, każde napełniając natychmiast farszem i zlepiamy. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, na początku zamaszyście mieszając. Wyławiamy cedzakiem po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Małgorzata Hert
13 stycznia 2017
Jak dla mnie bomba 🙂 Po moich leniuchach może bym dała radę wcisnąć jeszcze ze 3 te pierogi 😉