Przelicznik kuchenny
Prawie codziennie korzystam z przepisów z anglojęzycznych stron. Te brytyjskie podają proporcje składników w gramach i mililitrach, więc przygotowywanie z nimi potraw jest proste jak konstrukcja cepa. Gorzej z australijskimi – tu występują raz gramy, gdzie indziej słynne 'filiżanki’. Amerykanie z kolei w ogóle nie używają systemu metrycznego. Ilości składników w recepturach zza oceanu zawsze są komunikowane w filiżankach, łyżkach i łyżeczkach, objętości – w filiżankach i uncjach. Nie wspominając już o programach piekarnika: jeśli napisane jest, aby nastawić go na 375° F, to ile to jest w skali Celsjusza?
Dlatego postanowiłam zrobić sobie ściągawkę z jednostek miar i wag używanych w kuchni. Mam nadzieję, że przyda się również Wam. Jeżeli coś wymaga wyjaśnienia, albo macie inne pomysły na przeliczniki, nie zapomnijcie napisać o tym w komentarzach. Miłego gotowania!
[table width=”750px”]
filiżanka, Proszek (np. mąka), Ziarno (np. ryż), Granulat (np. cukier), Plastyczne stałe (np. masło), Ciecze (np. mleko)
1/2,70 g,75 g, 95 g, 100 g, 120 ml
2/3,93 g, 100 g, 125 g, 133 g, 160 ml
3/4, 105 g, 113 g, 143 g, 150 g, 180 ml
1, 140 g, 150 g, 190 g, 200 g, 240 ml
1/8, 18 g, 19 g, 24 g, 25 g, 30 ml
1/4, 35 g, 38 g, 48 g, 50 g, 60 ml
1/3, 47 g, 50 g, 63 g, 67 g, 80 ml
[/table]
Temperatury i programy piekarnika
275° F,140° C,1
300° F, 150° C, 2
325° F, 160° C, 3
350° F, 180° C, 4
375° F, 190° C, 5
400° F, 200° C, 6
425° F, 220° C, 7
450° F, 220° C, 8
475° F, 240° C, 9
[/table]
Be the first to comment.