Rude wędzone pierogi

rudepierogi_wpis

Zdania na temat tego dania były w naszym domu podzielone – ja od razu zakochałam się w zdecydowanym wędzonym smaku tych pierogów nadziewanych farszem z wędzonym twarogiem, mój mąż – nie bardzo. To prawda, że ich smak i aromat są uderzające i bardzo wyraźne, ale ja już tak mam: jak w coś wchodzę, to na full! Pierogi – jak to pierogi, minimum składników i żadnego kombinowania, jednak tym konkretnym będziecie musieli poświęcić trochę więcej serca, bo przez obecność papryki ciasto jest troszeczkę mniej elastyczne, więc i wałkowanie trwa parę chwil dłużej. Jednak jeśli mnie spytacie, czy warto – odpowiem: WARTO! Jeśli kochacie tak jak ja wszystko, co wędzone, staniecie się prawdziwymi fanami tych pierogów od pierwszego kęsa.

Potrzebujemy: miskę większą i mniejszą, stolnicę, wałek, kubek do wykrojenia pierogów, duży garnek, praskę do czosnku, cedzak

Składniki na ciasto:

  • wędzona papryka – ok. 20 g
  • mąka – 400 g (+ do podsypania)
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • woda – do 1 szkl.

Składniki na farsz:

  • wędzony twaróg – 250 g
  • brokuły – 1,5 główki
  • czosnek – 2 ząbki
  • (opcjonalnie) jogurt grecki – kilka łyżek do otrzymania pożądanej konsystencji

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę, solimy  i wrzucamy umyte brokuły podzielone na różyczki. Po paru minutach, kiedy będą miękkie, odcedzamy i studzimy; wodę wylewamy. Chłodne brokuły mieszamy w misce z twarogiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy, „dziabiąc” widelcem. Jeśli uważacie, że zawartość miski za mało się klei, możecie dodać jogurt (u mnie nie było to konieczne). Gotowy farsz wstawiamy do lodówki.

Z podanych składników wygniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy jak najcieniej na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy z ciasta po kółku, a każde natychmiast wypełniamy 2 łyżeczkami farszu i zlepiamy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy pierogi do wrzątku. Wyławiamy po 2 minutach od wypłynięcia. Wykładamy na skropiony olejem talerz.  Przed podaniem możemy polać ulubionym sosem. Ja użyłam kilku łyżek jogurtu greckiego zmieszanego z łyżeczka kurkumy i łyżeczką curry.

rudepierogi1_wpis

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>