Sałatka męska

salatkameska_wpis

Czemu „męska”? Bo łopatologicznie prosta i niestety – kaloryczna. Ale zawiera wszystko to, co lubi prawdziwy Kowalski-tradycjonalista: ziemniaki, mięso i majonez. Może właśnie dlatego tak trafia w gust panów, którzy przychodzą do nas z wizytą? Ja spieszę na pomoc biednym żołądkom i wątrobom i zamieniam majonez na miks jogurtu greckiego i soku z cytryny. Smak tylko nieznacznie się  zmienia, ale za to jest lżejszy i bardziej świeży. Zdecydujcie sami, np. dzieląc podane składniki na 2 części i do każdej dodając inny dressing. Albo po prostu mieszając jogurt z majonezem. Zapewniam, że w obu przypadkach będzie Wam smakowało. 

Potrzebujemy: garnek, patelnię, miskę

Składniki:

  • kabanos – do 100 g
  • ziemniaki – 5 szt.
  • czerwona cebula – o,5 szt.
  • kapary – 1 łyżka
  • rzeżucha – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie) koperek – 1 łyżka
  • Sos: jogurt grecki – 2 łyżki + sok z ćwiartki cytryny lub majonez – 2 łyżki + łyżeczka soku z cytryny (ziemniaki dość szybko wchłoną sos, więc przygotujcie go trochę więcej)

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Kroimy w kostkę 2×2 cm. Kabanosy prażymy na suchej patelni, aż zaczną się ‚pocić’. Łączymy w misce ziemniaki z kabanosami, dorzucamy posiekaną drobno cebulę, kapary i dodajemy sos. Solimy, pieprzymy, dorzucamy rzeżuchę i podajemy ewentualnie lekko posypane koperkiem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>