Sałatka orkiszowa z burakami i serem bałkańskim
Buraki ze słonym serem to sprawdzone – żeby nie powiedzieć – oklepane połączenie. Ale pyszne! Więc jeśli człowieka najdzie chętka na kaszę, buraki i ser, to po prostu zakasuje rękawy i robi. Warto podać to danie jako sałatkę warstwową, bo ładnie się prezentuje dzięki kontrastującym kolorom. Wychodzi jej dość dużo, więc, oprócz nałożenia w kilka wielkich kieliszków do koniaku, dodatkowo zabrałam duży pojemnik do pracy. Jak wiemy, burakom trzeba poświecić trochę czasu, ale nie warto się poddawać, bo to proste danie ma w sobie wszystkie smaki, które tak lubimy, a „wykończenie” koperkiem dodaje mu nutki świeżości. Najlepiej smakuje po „przegryzieniu”!
Potrzebujemy: garnek, tarkę o dużych oczkach, kubeczek, praskę do czosnku, przezroczyste naczynie (1 lub kilka) do podania
Składniki na sałatkę:
- kasza orkiszowa – 200 g
- buraki – 2szt.
- ser bałkański (może być prawdziwa feta, kozi, bryndza) – 200 g
- koperek – 1 pęczek
- szczypiorek – 1 pęczek
- czosnek – 1-2 ząbki
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- oliwa – 150 ml (10 łyżek)
- musztarda Dijon – 4 łyżeczki
- cukier – 2 łyżeczki
- czerwony ocet winny – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W kubeczku mieszamy składniki dressingu i odstawiamy. Buraki w łupinach gotujemy do miękkości, po czym studzimy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też pokroić w kostkę). Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. W międzyczasie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypiorek, wszystko mieszamy. Ser kruszymy.
Do przezroczystego naczynia lub kilku mniejszych nakładamy warstwami: kaszę, buraczki i ser, każdą warstwę polewając dodatkowo odrobiną dressingu. Na wierzch wykładamy posiekany koperek i wylewamy resztę sosu. Skrapiamy octem winnym i wstawiamy do lodówki „do przegryzienia”.
Smacznego!
Magdalena Airich
19 grudnia 2016
Czy mozna inna kasza zastapic kasze orkiszowa?
Karolina
20 grudnia 2016
Jasne! biała gryczana (niepalona) będzie najlepsza, chociaż brązowa też super. Tak naprawdę możesz użyć taką, jaką najbardziej lubisz 🙂