Sałatka orkiszowa z burakami i serem bałkańskim

salatkaorkiszburakiser_wpis

Buraki ze słonym serem to sprawdzone – żeby nie powiedzieć – oklepane połączenie. Ale pyszne! Więc jeśli człowieka najdzie chętka na kaszę, buraki i ser, to po prostu zakasuje rękawy i robi. Warto podać to danie jako sałatkę warstwową, bo ładnie się prezentuje dzięki kontrastującym kolorom. Wychodzi jej dość dużo, więc, oprócz nałożenia w kilka wielkich kieliszków do koniaku, dodatkowo zabrałam duży pojemnik do pracy. Jak wiemy, burakom trzeba poświecić trochę czasu, ale nie warto się poddawać, bo to proste danie ma w sobie wszystkie smaki, które tak lubimy, a „wykończenie” koperkiem dodaje mu nutki świeżości. Najlepiej smakuje po „przegryzieniu”!

Potrzebujemy: garnek, tarkę o dużych oczkach, kubeczek, praskę do czosnku, przezroczyste naczynie (1 lub kilka) do podania

Składniki na sałatkę:

  • kasza orkiszowa – 200 g
  • buraki – 2szt.
  • ser bałkański (może być prawdziwa feta, kozi, bryndza) – 200 g
  • koperek – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliwa – 150 ml (10 łyżek)
  • musztarda Dijon – 4 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • czerwony ocet winny – 2  łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W kubeczku mieszamy składniki dressingu i odstawiamy. Buraki w łupinach gotujemy do miękkości, po czym studzimy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też pokroić w kostkę). Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. W międzyczasie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypiorek, wszystko mieszamy. Ser kruszymy.

Do przezroczystego naczynia lub kilku mniejszych nakładamy warstwami: kaszę, buraczki i ser, każdą warstwę polewając dodatkowo odrobiną dressingu. Na wierzch wykładamy posiekany koperek i wylewamy resztę sosu. Skrapiamy octem winnym i wstawiamy do lodówki „do przegryzienia”.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Magdalena Airich
    19 grudnia 2016

    Czy mozna inna kasza zastapic kasze orkiszowa?

    • Leave a Reply

      Karolina
      20 grudnia 2016

      Jasne! biała gryczana (niepalona) będzie najlepsza, chociaż brązowa też super. Tak naprawdę możesz użyć taką, jaką najbardziej lubisz 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>