Sałatka pomidorowa w słoikach
3 lata temu postawiliśmy przy domu foliowy tunel. Wyhodowaliśmy w nim ogórki, pomidory, cukinie, ale zabraliśmy się za tę zabawę dość późno, w związku z czym część pomidorów nie dojrzała do października. Zielone okazy zebrałam i zrobiłam z nich sałatkę do słoików. Wyszły tylko 2, z czego jednym podzieliliśmy się ze znajomymi. Tunel już nie działa, bo za dużo z tym było zachodu, ale ja wciąż wspominam fantastyczny smak chrupkiej pomidorowej sałatki. Tym razem zrobiłam ją najpierw z czerwonych pomidorów „jajo”. Z podanych niżej proporcji wyszło 8 dużych słoików 700-900 ml + jeden wielki 1,7-litrowy. Potem dokupiłam dokładnie połowę mniej pomidorów zielonych, więc sałatkę przygotowałam drugi raz, dzieląc ilośc składników na pół. Przepis jest banalnie prosty, więc zachęcam do jego wypróbowania, bo rezultat jest przepyszny!
Potrzebujemy: garnek, duży garnek do pasteryzacji, wyparzone słoiki
Składniki:
- pomidory – 3 kg
- cebula – 9 szt. (duże)
Składniki zalewy:
- woda – 3 l
- ocet – 1,5 szkl.
- cukier – 1,5 szkl.
- sól – 6 łyżek
- liśc laurowy – 6 szt.
- ziele angielskie – 4 szt.
- ziarna gorczycy – 1,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Zalewę zagotowujemy i studzimy, pomidory będziemy zalewać chłodną, najwyżej letnią. Pomidory kroimy w plastry a cebule w piórka. W słoikach układamy warzywa naprzemiennie warstwami i zalewamy. Pasteryzujemy 20 minut. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.