Sałatka słodko-ostra z makaronem chińskim
Jeżeli tak jak ja lubicie łączyć przeciwstawne smaki i faktury składników, to dzisiejsza propozycja jest w sam raz dla Was. Słodycz w tej sałatce zapewniają ananas i kukurydza, ostrość – żółte chili i pieprz cayenne. Kukurydzę i paprykę można pochrupać, a miękki ananas – rozpływa się w ustach. Jeśli na talerzu jest dla Was jeszcze nie dość żółto, możecie dodać szczyptę kurkumy. Prawdziwe słońce na Waszym stole!
Potrzebujemy: garnek
Składniki:
- makaron chiński – 100 g
- papryka żółta – 0,5 szt.
- żółta papryczka chili – 0,5 szt. (bez nasion, chyba że Waszym zamiarem jest zrobienie naprawdę bardzo ostrej sałatki)
- ananas (z syropu) – 5 plasterków
- kukurydza konserwowa – 150-200 g
- pieprz cayenne – spora szczypta
- kolendra do przybrania – 1 spora garść
- sól
Przygotowanie:
W garnku przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy i studzimy. Chili kroimy na jak najcieńsze plasterki, paprykę i ananasa – na kostkę w rozmiarze ziaren kukurydzy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem cayenne i podajemy obficie posypane kolendrą.
Smacznego!
Be the first to comment.