Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i twarożku
Na świeżą fasolkę szparagową musimy jeszcze trochę zaczekać, ale ja jestem niecierpliwa z natury, więc tym razem użyłam mrożonej. Pół torebki wystarczy, aby delektować się tą sałatką w kolorach włoskiej (lub węgierskiej) flagi. Ale to danie jest jak najbardziej polskie, nie ma w nim nic egzotycznego czy właściwego dla kuchni naszych europejskich sąsiadów. Pięć prostych składników i dressing. Szybko i łatwo – to lubię.
Potrzebujemy: garnek
Składniki:
- fasolka szparagowa (mrożona) – 0,5 torebki
- pomidor – 2 szt.
- serek kremowy czosnkowy (zwarty, typu Twój Smak etc.) – ok. 70 g (pół opak.)
- zielona sałata (rukola, roszponka, ze szpinakiem – co lubicie) – 2 garście
- świeża bazylia – 1 garść
- oliwa – 2-3 łyżki
- dressing balsamiczny truskawkowy – 1-2 łyżki (jeśli nie macie gotowego, do łyżki octu balsamicznego dodajcie łyżeczkę miodu i wmiksujcie 2 rozmrożone truskawki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę rozmrażamy wrzucając na osolony wrzątek na kilka minut, odcedzamy i studzimy. Pomidory kroimy na pionowe ósemki. Mieszamy porwaną umytą sałatę, fasolkę i pomidory, rozdrobniony widelcem serek, przekładamy na półmisek i posypujemy liśćmi bazylii. Solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i dressingiem – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.