Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i twarożku

salatkafasolkaszparagowatwarozek_wpis

Na świeżą fasolkę szparagową musimy jeszcze trochę zaczekać, ale ja jestem niecierpliwa z natury, więc tym razem użyłam mrożonej. Pół torebki wystarczy, aby delektować się tą sałatką w kolorach włoskiej (lub węgierskiej) flagi. Ale to danie jest jak najbardziej polskie, nie ma w nim nic egzotycznego czy właściwego dla kuchni naszych europejskich sąsiadów. Pięć prostych składników i dressing. Szybko i łatwo – to lubię.

Potrzebujemy: garnek

Składniki:

  • fasolka szparagowa (mrożona) – 0,5 torebki
  • pomidor – 2 szt.
  • serek kremowy czosnkowy (zwarty, typu Twój Smak etc.) – ok. 70 g (pół opak.)
  • zielona sałata (rukola, roszponka, ze szpinakiem – co lubicie) – 2 garście
  • świeża bazylia – 1 garść
  • oliwa – 2-3 łyżki
  • dressing balsamiczny truskawkowy – 1-2 łyżki (jeśli nie macie gotowego, do łyżki octu balsamicznego dodajcie łyżeczkę miodu i wmiksujcie 2 rozmrożone truskawki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę rozmrażamy wrzucając na osolony wrzątek na kilka minut, odcedzamy i studzimy. Pomidory kroimy na pionowe ósemki.  Mieszamy porwaną umytą sałatę, fasolkę i pomidory, rozdrobniony widelcem serek, przekładamy na półmisek i posypujemy liśćmi bazylii. Solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i dressingiem – gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>