Sałatka z orkiszem, pieczarkami i grillowaną cukinią
Jako miłośniczka wszelakich kasz sama się dziwię, że tak rzadko jadam orkisz. Nieczęsto widuję go w sklepach, to pewne. A szkoda, bo jest pyszny. odżywczy i ponoć ma nawet właściwości… rozweselające! Mi na pewno było wesoło, kiedy zjadłam wczoraj całą miskę orkiszu z warzywami, która była przeznaczona na kolację dla rodziny. Nic nadzwyczajnego, po prostu banalna kasza z resztkami warzyw z lodówki – kolejne ekonomiczne danie, które nie potrzebuje żadnego dressingu. A jednak człowiek nie może się oderwać. Sprawdźcie sami!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, miskę, ręcznik papierowy
Składniki:
- orkisz – 100 g
- pieczarki – 6 szt.
- cukinia – 0,5 szt.
- czerwona cebula – 0,5 szt.
- szczypiorek – 3 łyżki
- rzeżucha – 1 łyżka
- olej – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Orkisz gotujemy według instrukcji, studzimy. Pieczarki, kroimy w plastry i prażymy chwilę na suchej patelni, aż sciemnieją – i odstawiamy. Na tej samej patelni na łyżce oleju dusimy cukinię do zezłocenia, po czym ją wyjmujemy (i odsączamy na ręczniku) i wrzucamy czerwoną cebulę pokrojoną na dość dużą kostkę (dodajemy olej, jeśli na patelni jest już za sucho). Zeszkloną cebulę odstawiamy na ręcznik papierowy i odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy posiekany szczypiorek i rzeżuchę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.