Sałatka z orkiszem, pieczarkami i grillowaną cukinią

salatkaorkiszpieczarki_wpis

Jako miłośniczka wszelakich kasz sama się dziwię, że tak rzadko jadam orkisz. Nieczęsto widuję go w sklepach, to pewne. A szkoda, bo jest pyszny. odżywczy i ponoć ma nawet właściwości… rozweselające! Mi na pewno było wesoło, kiedy zjadłam wczoraj całą miskę orkiszu z warzywami, która była przeznaczona na kolację dla rodziny. Nic nadzwyczajnego, po prostu banalna kasza z resztkami warzyw z lodówki – kolejne ekonomiczne danie, które nie potrzebuje żadnego dressingu. A jednak człowiek nie może się oderwać. Sprawdźcie sami!

Potrzebujemy: garnek, patelnię, miskę, ręcznik papierowy

Składniki:

  • orkisz – 100 g
  • pieczarki – 6 szt.
  • cukinia – 0,5 szt.
  • czerwona cebula – 0,5 szt.
  • szczypiorek – 3 łyżki
  • rzeżucha – 1 łyżka
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Orkisz gotujemy według instrukcji, studzimy. Pieczarki, kroimy w plastry i prażymy chwilę na suchej patelni, aż sciemnieją – i odstawiamy. Na tej samej patelni na łyżce oleju dusimy cukinię do zezłocenia, po czym ją wyjmujemy (i odsączamy na ręczniku) i wrzucamy czerwoną cebulę pokrojoną na dość dużą kostkę (dodajemy olej, jeśli na patelni jest już za sucho). Zeszkloną cebulę odstawiamy na ręcznik papierowy  i odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy posiekany szczypiorek i rzeżuchę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>