Soba z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i cukinią
Sezon na moje ukochane szparagi trwa, więc po prostu musiałam je znowu przygotować! Tym razem z gryczanym japońskim makaronem soba, cukinią, świeżymi liśćmi szpinaku i kurczakiem. Jakoś na razie nie widzę soba z żadnym innym kolorem niż zielony. Jeśli macie w zwyczaju jeść w pracy lunch przygotowany w domu i przynoszony do biura w pojemniku, to ten stir-fry jest genialną opcją. Dużo świeżego, zielonego, sycący makaron i mięso. Do tego sos sojowy z dodatkami. Wersja bezmięsna jest tak samo rewelacyjna, naprawdę warto zrezygnować w tym przypadku z kurczaka. Po prostu pycha! Polecam!
Potrzebujemy: patelnię, garnek, obieraczkę/strugaczkę do warzyw, miseczkę
Składniki na makaron z dodatkami:
- makaron soba – 100 g
- pojedyncza pierś kurczaka – 1 szt.
- pieczarki – 12 szt.
- zielone szparagi – 10 szt.
- cukinia – 0,5 szt.
- czosnek – 2-3 ząbki
- świeże lisćie szpinaku – 2 garście
- sos rybny – 1 łyżka
- sos sojowy jasny – 1 łyżka
- olej – 2 łyżki
- ziarna sezamu – 1 łyżka
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- sos sojowy jasny – 5 łyżek
- woda – 3 łyżki
- miód – 2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana – 0,5 łyżki
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Mieszamy składniki sosu i odstawiamy w miseczce. Szpinak myjemy i odsączamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Na patelni przesmażamy krótko kurczaka pokrojonego w wąskie plasterki dodając sos rybny i sojowy, sól i pieprz. Dodajemy szparagi pokrojone w 3-4 centymetrowe kawałki, grube plastry pieczarek i cukinię zestruganą we wstążki. Smażymy, aż warzywa staną się miękkie, dodając w międzyczasie połowę szpinaku. Zestawiamy z ognia, zalewamy sosem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy resztę szpinaku i podajemy danie posypane sezamem.
Smacznego!
Be the first to comment.