Spaghetti gotowane w winie

Dania główne, Kuchnia włoska, Wege | 12 października 2016 | By

spaghettiwwinie_wpis

Spaghetti, parmezan, czerwone wino. Kwintesencja włoskiej kuchni, nieprawdaż? Tylko, że tym razem wszystko znajduje się na jednym talerzu. Dziś proponuję Wam fantastycznie smaczne i fantastycznie proste danie, którym możecie zaimponować gościom, nie narobiwszy się przy tym. To był eksperyment, a ja kocham eksperymenty kulinarne! Do tego rzecz dotyczyła pasty, której jestem największą fanką. Dlatego z ogromną przyjemnością wzięłam udział w konkursie „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” organizowanym przez Lubellę. Miłośnicy makaronów, przygotujcie się na ciekawe doznania smakowe i na wieeeelką porcję na talerzu (lub podzielcie się nią z kimś bliskim, wtedy będziecie mieć rozsądnej wielkości obiad dla dwojga). Siadajmy do stołu!

spaghettiwwinie_wpis_1

Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę lub obieraczkę do warzyw, cedzak, praskę do czosnku

Składniki:

  • makaron spaghetti (u mnie Spaghetti nr 4 Lubelli) – ok. 150 g
  • czerwone wytrawne wino – 2 szkl.
  • ser parmezan lub Grana Padano – 20-30 g.
  • świeży szpinak – 4 garście
  • świeża bazylia – 1 garść
  • szalotka – 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki + 1 duży ząbek do gotowania makaronu
  • orzeszki piniowe – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa extra vergine – do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Orzeszki prażymy na suchej patelni do zrumienienia, po czym odstawiamy. Na tej samej patelni na rozgrzanym maśle szklimy szalotkę, pod koniec dodając przecisnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy szpinak, mieszamy i pozwalamy mu zmieknąć, w międzyczasie dodając garść liści bazylii. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy patelnię na bok.

Makaron gotujemy al dente (nie może być miękki!). Przelewamy wodą na sitku, a do tego samego garnka wlewamy wino i dodajemy ząbek czosnku, najlepiej pocięty. Doprowadzamy wino do wrzenia, dodajemy makaron i gotujemy maksymalnie 5 minut, po czym odsączamy na sitku. Makaron przekładamy na patelnię ze szpinakiem i bazylią i podgrzewamy przez kilka minut mieszając. Na gorący makaron ścieramy ser, posypujemy danie prażonymi orzeszkami piniowymi i podajemy.

Smacznego!

*Wpis bierze udział w konkursie „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” organizowanym przez producenta makaronów Lubella

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Comments

  1. Leave a Reply

    ukontentowana
    18 października 2016

    Wow, jaki ten makaron ma świetny kolor! Nie pomyślałabym że można barwić makaron winem. Bardzo fajny pomysł i przez to danie wygląda dużo ciekawiej. Zakładam że mogę użyć makaronu pełnoziarnistego i nie zaburzy to jakoś smaku całego dania?

    • Leave a Reply

      Karolina
      18 października 2016

      Na pewno nie zaburzy, a kolor może być nawet głębszy 🙂 Super pomysł!

      • Leave a Reply

        Milka
        20 października 2016

        zakładałabym że możesz. Ja miałam akurat spaghetti amber durum czaniecki i mi się w tym daniu sprawdziło. Generalnie wszystko wyszło przepysznie. Alternatywnie można tu użyć zamiast parmezanu sera koziego jak ktoś lubi. Danie się trochę zmieni ale też będzie smacznie

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>