Tzatziki

DYI, Sosy, dodatki, Wege, Zdrowo | 20 kwietnia 2016 | By

tzatziki_wpis

Właściwie można go jeść cały rok, ale mi nie kojarzy się z niczym innym jak tylko z dobrą pogodą, gośćmi w ogrodzie i mięsem skwierczącym na ruszcie. Żadne grill party w naszym domu nie może się obejść bez tzatziki. To taki pyszny, świeży i wręcz orzeźwiający dodatek na tle tych wszystkich ketchupów, musztard i sosów majonezowych. Kiedy nikt nie widzi, lubię sobie usiąść z boku i wyjadać go chlebem wprost z salaterki. Wiosna przyszła na dobre, więc zajadajcie go i wy. Na zdrowie!

Potrzebujemy: miskę, tarkę o dużych oczkach, wyciskarkę do czosnku

Składniki:

  • świeży ogórek – 2 szt. (nieduże)
  • jogurt grecki – 5 łyżek
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • koperek – 2 łyżki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • (opcjonalnie) szczypiorek – 1 łyżka
  • świeża mięta – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrane ogórki (z nasionami) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy w misce na ok. 1 h, żeby puściły soki. Przez ten czas kilkukrotnie odciskamy je ręką, wylewając nadmiar płynu. Następnie dodajemy jogurt i wyciśnięty czosnek, porwany koperek i sok z cytryny (może być ewentualnie ocet winny – 1 łyżka), doprawiamy i mieszamy. Sos podajemy w miseczce, skropiony oliwą i posypany świeżą miętą. 

Smacznego!

 

Tags: , ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>