Vinaigrette/winegret

DYI, Sosy, dodatki, Wege | 10 kwietnia 2016 | By

vinaigrette_wpis

Kocham sałaty! Dajcie mi garnek zielonej sałaty z warzywami, a usiądę w kącie, zjem wszystko i będę szczęśliwa i wdzięczna. Ale jeśli chodzi o sosy sałatkowe, to jestem wybredna. Nie do końca rozumiem, czemu niektórzy dodają do surowych warzyw śmietanę albo majonez. Dobry sos vinaigrette (winegret) załatwia sprawę. W moim domu wszyscy lubią go do tego stopnia, że jest używany także do wrapów, kanapek i innych szybkich dań. Przez długi czas trudno było mi wyważyć proporcje składników i przesadzałam z ilością musztardy, którą bardzo lubię, a przez to vinaigrette wychodził za gorzki. Myślę, że wreszcie znalazłam złoty środek; sos zrobiony według poniższego przepisu jest taki jak lubię – lekko kwaskowy z nutą słodyczy. Przekonajcie się sami.

Potrzebujemy: blender z trzepaczką

Składniki: 

  • oliwa extra vergine – 5 łyżek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • miód – płaska łyżeczka
  • czosnek – pół dużego ząbka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy oliwę z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy miód i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>