Vinaigrette/winegret
Kocham sałaty! Dajcie mi garnek zielonej sałaty z warzywami, a usiądę w kącie, zjem wszystko i będę szczęśliwa i wdzięczna. Ale jeśli chodzi o sosy sałatkowe, to jestem wybredna. Nie do końca rozumiem, czemu niektórzy dodają do surowych warzyw śmietanę albo majonez. Dobry sos vinaigrette (winegret) załatwia sprawę. W moim domu wszyscy lubią go do tego stopnia, że jest używany także do wrapów, kanapek i innych szybkich dań. Przez długi czas trudno było mi wyważyć proporcje składników i przesadzałam z ilością musztardy, którą bardzo lubię, a przez to vinaigrette wychodził za gorzki. Myślę, że wreszcie znalazłam złoty środek; sos zrobiony według poniższego przepisu jest taki jak lubię – lekko kwaskowy z nutą słodyczy. Przekonajcie się sami.
Potrzebujemy: blender z trzepaczką
Składniki:
- oliwa extra vergine – 5 łyżek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka musztardy
- miód – płaska łyżeczka
- czosnek – pół dużego ząbka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy oliwę z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy miód i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.