Wegański gulasz z ciecierzycy
Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkiem, jak zwykle wpisując w wyszukiwarce aktualny stan moich zapasów. Nieszczęsna torba z ciecierzycą miała już bliski termin przydatności do spożycia, a ja zupełnie nie miałam pomysłu na jej użycie, bo też i nie przepadałam wtedy za cieciorką (i zastanawiałam się, po co ja ją właściwie kupiłam). Bez większego przekonania zaczęłam robić gulasz i… to było kulinarne olśnienie! Kolejny raz przygotowałam go już dla znajomych, którzy mięsa raczej unikają. Ich entuzjastyczna reakcja utwierdziła mnie w przekonaniu, że eksperymenty w kuchni mają sens i nie ma potrzeby uprzedzać się do jakichkolwiek składników.
Potrzebujemy: patelnię
Składniki:
- mąka pszenna – 100 g (+ mała garść do wysypania formy)
- ciecierzyca – 300 g suchej lub 1 puszka (bez zalewy)
- pomidory – 3 szt. (lub 1 puszka)
-
czerwona cebula – 2 szt.
-
marchewka – 1 szt.
-
czerwona papryka – 1 szt.
-
czosnek – 2 ząbki
-
koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
-
liść laurowy – 1 szt.
-
ziele angielskie – 2 szt.
-
papryka słodka – 1 łyżeczka
-
papryka ostra – 1 łyżeczka
-
kmin rzymski (kumin) – 1 łyżeczka
-
cynamon – szczypta
-
cząber – 1 łyżeczka
-
oregano – 1 łyżeczka
-
kolendra – pęczek
-
sól, pieprz
-
oliwa – 2 łyżki
Be the first to comment.