Zdrowe czekoladowe ciasto

zdroweciasto_localfoodie_wpis

To ciasto naprawdę zasługuje na uwagę. Po pierwsze: jest ZDROWE. Nie zawiera mąki, cukru, ma minimum tłuszczu. Po drugie: żadnego jeszcze nie przygotowałam tak ekspresowo. Wystarczy zmiksować składniki, co zajmuje maksimum 5 minut, potem już tylko piekarnik. Po trzecie: jest tanie, wymaga tylko podstawowych składników.  Po czwarte: jest z… fasoli! Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że ze zwykłej czerwonej fasoli z puszki można zrobić ciasto, popukałabym się w głowę. A jednak! Skąd pomysł? Mąż przysłał mi mailem przepis z dopiskiem „Chcę to!”. Przepis pochodził z biblioteczki Thermomixa, ale oczywiście można go wykonać za pomocą każdego innego robota z funkcją miksowania. Został przeze mnie również troszkę zmieniony i proporcje podaję własne. Nie jest przesadnie słodkie, dlatego pożądane są dodatki typu bakalie, suszone owoce itp – wszystko, co lubicie.  No i… jest to kolejny sposób na zużycie mocno dojrzałych lub wręcz przejrzałych bananów! U nas ustawiły się kolejki po dokładki tego deseru – a jak Wy go ocenicie? Polecam!

zdroweciasto_localfoodie_wpis1

zdroweciasto_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do pieczenia (u mnie keksówka 36×12 cm), papier do pieczenia, robot z funkcją miksowania (ja użyłam Thermomixa), sitko

Składniki:

  • czerwona fasola – 2 puszki
  • banany (dojrzałe, a nawet przejrzałe) – 2 szt.
  • naturalne kakao – 4 czubate łyżki
  • jaja – 4 szt.
  • mleko (zwykłe lub roślinne) – 4 łyżki
  • naturalny miód – 4 czubate łyżki (płynny czy skrystalizowany – nie ma znaczenia)
  • olej – 3 łyżki
  • soda – 1,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • sól – mała szczypta

Dodatki:

  • suszona żurawina – 3 garście
  • suszone śliwki – 1 garść
  • pekany lub inne orzechy – 1 garść
  • gorzka/deserowa czekolada – 100 g
  • mleko (zwykłe lub roślinne) – kilka łyżek

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Fasolę wysypujemy z puszki na sitko, bardzo dokładnie płuczemy pod kranem i odsączamy, potem miksujemy w robocie z resztą składników. Dorzucamy bakalie i mieszamy. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika – po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy trzeba jeszcze dopiec. Mi zajęło to dodatkowe 15 minut (razem – 1 godzinę). Po wystudzeniu ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą zmieszaną z mlekiem i podajemy deser po zastygnięciu polewy.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Iza
    11 lutego 2019

    Niestety nie wyszło 🙁 Zrobiłam wszystko według przepisu a w środku jest płynne. Co mogło pójść nie tak ?

  2. Leave a Reply

    Iwona
    19 września 2017

    Czy te 100 g czekolady dodać do ciasta czy ona ma iść tylko na polewę ?

    • Leave a Reply

      Karolina
      20 września 2017

      Tylko na polewę i w zasadzie jest ona opcjonalna, ale dzięki niej ciasto zyskuje na słodyczy i ładniej wygląda 🙂 pozdrawiam!

  3. Leave a Reply

    Kasia
    12 września 2017

    Och, ale ciekawe!
    Widuję takie cudo na blogach tu i tam, ale sama jeszcze nie robiłam.
    🙂

  1. Ciasto z czerwonej fasoli | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni - […] dorzucić parę składników, przelać do formy i upiec. Przepis mam od mojej sąsiadki Karoliny z Local Foodie Czy nam…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>