Zdrowe czekoladowe ciasto
To ciasto naprawdę zasługuje na uwagę. Po pierwsze: jest ZDROWE. Nie zawiera mąki, cukru, ma minimum tłuszczu. Po drugie: żadnego jeszcze nie przygotowałam tak ekspresowo. Wystarczy zmiksować składniki, co zajmuje maksimum 5 minut, potem już tylko piekarnik. Po trzecie: jest tanie, wymaga tylko podstawowych składników. Po czwarte: jest z… fasoli! Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że ze zwykłej czerwonej fasoli z puszki można zrobić ciasto, popukałabym się w głowę. A jednak! Skąd pomysł? Mąż przysłał mi mailem przepis z dopiskiem „Chcę to!”. Przepis pochodził z biblioteczki Thermomixa, ale oczywiście można go wykonać za pomocą każdego innego robota z funkcją miksowania. Został przeze mnie również troszkę zmieniony i proporcje podaję własne. Nie jest przesadnie słodkie, dlatego pożądane są dodatki typu bakalie, suszone owoce itp – wszystko, co lubicie. No i… jest to kolejny sposób na zużycie mocno dojrzałych lub wręcz przejrzałych bananów! U nas ustawiły się kolejki po dokładki tego deseru – a jak Wy go ocenicie? Polecam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do pieczenia (u mnie keksówka 36×12 cm), papier do pieczenia, robot z funkcją miksowania (ja użyłam Thermomixa), sitko
Składniki:
- czerwona fasola – 2 puszki
- banany (dojrzałe, a nawet przejrzałe) – 2 szt.
- naturalne kakao – 4 czubate łyżki
- jaja – 4 szt.
- mleko (zwykłe lub roślinne) – 4 łyżki
- naturalny miód – 4 czubate łyżki (płynny czy skrystalizowany – nie ma znaczenia)
- olej – 3 łyżki
- soda – 1,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- sól – mała szczypta
Dodatki:
- suszona żurawina – 3 garście
- suszone śliwki – 1 garść
- pekany lub inne orzechy – 1 garść
- gorzka/deserowa czekolada – 100 g
- mleko (zwykłe lub roślinne) – kilka łyżek
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Fasolę wysypujemy z puszki na sitko, bardzo dokładnie płuczemy pod kranem i odsączamy, potem miksujemy w robocie z resztą składników. Dorzucamy bakalie i mieszamy. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika – po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy trzeba jeszcze dopiec. Mi zajęło to dodatkowe 15 minut (razem – 1 godzinę). Po wystudzeniu ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą zmieszaną z mlekiem i podajemy deser po zastygnięciu polewy.
Smacznego!
Comments
- Ciasto z czerwonej fasoli | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni - […] dorzucić parę składników, przelać do formy i upiec. Przepis mam od mojej sąsiadki Karoliny z Local Foodie Czy nam…
Iza
11 lutego 2019
Niestety nie wyszło 🙁 Zrobiłam wszystko według przepisu a w środku jest płynne. Co mogło pójść nie tak ?
Dorota
1 października 2017
Czy puszki fasoli po 400 g?
Karolina
3 października 2017
tak, oczywiście
Iwona
19 września 2017
Czy te 100 g czekolady dodać do ciasta czy ona ma iść tylko na polewę ?
Karolina
20 września 2017
Tylko na polewę i w zasadzie jest ona opcjonalna, ale dzięki niej ciasto zyskuje na słodyczy i ładniej wygląda 🙂 pozdrawiam!
Kasia
12 września 2017
Och, ale ciekawe!
Widuję takie cudo na blogach tu i tam, ale sama jeszcze nie robiłam.
🙂