Bułki na serwatce z płatkami owsianymi
Kiedy w czasie przygotowywania potraw powstają jakieś produkty uboczne, zawsze zastanawiam się, jak je zużyć. Nie zawsze od razu mam pomysł, czasem je zamrażam (jeśli się da, bo wielu rodzajów żywności mrozić się nie powinno) i czekam, aż spłynie na mnie kulinarna wena. Tym razem potrzebowałam szybkiego sposobu na zużycie dużej ilości serwatki, która została mi po robieniu białego sera. Odkopałam więc stary przepis na poczciwe bułki, w których serwatka zastępuje mleko. Bo bułki przydadzą się zawsze! A te wyjątkowo dobrze smakowały z białym serem, który przyczynił się do ich powstania. Z tego przepisu powstanie 12 bułeczek.
Potrzebujemy: miskę, deskę lub stolnicę, papier do pieczenia, robot kuchenny z misą do mieszania/miksowania (ja używam Thermomixa), pędzelek do smarowania
Składniki:
- serwatka – 350 g
- świeże drożdże – 30 g
- 1,5 łyżeczki cukru
- mąka pszenna – 460 g
- płatki owsiane – 100 g
- jajko do posmarowania
- sól – 1 i 1/2 łyżeczki (jeśli lubicie rzeczy mało słone, dodajcie tylko 1 łyżeczkę)
Przygotowanie:
Do misy robota wlewamy serwatkę (najlepiej letnią), wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i dodajemy mąkę, płatki (małą ilość odkładamy) i solimy. Mieszamy ponownie (trybem do wyrabiania ciasta) aż do momentu, kiedy ciasto przestanie się kleić do misy. Przekładamy do miski i ręcznie formujemy zgrabną kulę, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia – do 1 h. Kiedy ciasto zwiększy objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 12 części i z każdej formujemy bułkę. Przenosimy bułki na blachę z papierem do pieczenia i pozwalamy im jeszcze wyrosnąć przez 20 minut pod ściereczką. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jajkiem i oprószamy płatkami. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Smacznego!
Be the first to comment.