Domowy biały ser
To niesamowite, jak proste jest zrobienie własnego białego sera! Zawsze wydawało mi się, że trzeba być serowarem z doświadczeniem, a tu na widok przepisu opadła mi szczęka. Banalne! Clue całej imprezy jest świeże wiejskie mleko. Nie każdy ma łatwy dostęp do innego niż sklepowe UHT, ale warto dowiedzieć się u znajomych, czy mają tzw. dojście do źródła, albo po prostu, mijając po drodze jakieś gospodarstwo, zatrzymać się i zapytać. Ja szczęśliwie mam 2 zaprzyjaźnione gospodarstwa niedaleko Warszawy, z których regularnie przyjeżdża do mnie świeże mleko (również jajka, czasem mięso i inne produkty). Mój pierwszy ser był niewielki. Ważył niecałe 300 g, bo akurat na tyle wystarczyło mi składników. Ale ile miałam z tego satysfakcji! W też spróbujcie, polecam.
Potrzebujemy: bardzo duży garnek, mniejszy garnek lub miskę (do obciekania), gęsty cedzak/sitko/durszlak, pieluchę tetrową lub gazę
Składniki:
- Mleko 'prosto od krowy’, niepasteryzowane – 3 litry
- sok z całej dużej cytryny
- sól
- troszeczkę wody – zależy od garnka, powinna być jej mała warstwa zapobiegająca przypalaniu
Przygotowanie:
Wlewamy warstwę wody do garnka, następnie mleko. Pilnujemy! Kiedy mleko zacznie się podnosić, zmniejszyć ogień do minimalnego poziomu. Wyciskamy do mleka sok z cytryny, solimy i mieszamy wolno i delikatnie. Po ok. 3 minutach ser oddzieli się od serwatki w skrzepach, wtedy zawartość garnka trzeba wylać do drugiego garnka lub miski przez durszlak wyłożony gazą. Skrzep będzie się na nim zbijać i obciekać. Wylaną serwatkę warto jeszcze raz podgrzać i dodać jeszcze trochę soku z cytryny – powinno się wytrącić jeszcze trochę sera. Po ostudzeniu ser w durszlaku trzeba wstawić do lodówki np. na noc, do utwardzenia.
Do czego oprócz kanapek można wykorzystać domowy ser twarogowy? Ja zrobiłam Pierogi z kaszą gryczaną i domowym serem i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Pozostałą po produkcji sera serwatkę można jeszcze wykorzystać – koniecznie zerknijcie na przepis na Bułki na serwatce z płatkami owsianymi.
Smacznego!
Be the first to comment.