Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami
Absolutnie najlepszą zupę rybną w życiu jadłam w Lizbonie. Była pomidorowa, zawiesista i po prostu tak pyszna, że resztki nie tylko wytarłam chlebem, ale potem również wylizałam bez wstydu talerz. Nie próbowałam w domu odtworzyć tego przepisu, bo bałam się rozczarowania. Ale dziś proponuję Wam przepis na inną wyśmienitą zupę rybną – chowder z dorsza. Mleczny i bardzo aromatyczny, do tego podaję go z błyskawicznymi w wykonaniu zawijaskami z ciasta francuskiego, które w moim domu są hitem każdej imprezy. Do dzieła!
Potrzebujemy: duży garnek, papier do pieczenia
Składniki:
- filety z dorsza – 1 kg
- ziemniaki – 3 szt.
- cebula – 1 szt.
- kukurydza – 1 puszka
- mleko – 5 szklanek
- bulion warzywny lub rybny – 4 szklanki
- masło – 4 łyżki
- suszony tymianek – łyżka
- liśc laurowy – 1 szt.
- ziele angielskie – 2 szt. (opcjonalnie) białe wino – 1/3 szklanki
- sól, pieprz
Ślimaczki:
- ciasto francuskie
- ostry ser żółty (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, większość z końcówką – 'damer’)
- ostra papryka – szczypta
- słodka papryka – szczypta
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Na maśle szklimy w garnku posiekaną w kostkę cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli (opcjonalnie można dolać wino i mieszać do odparowania), po czym zalewamy składniki bulionem. Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy kukurydzę, i dolewamy mleko, mieszając. Na koniec do garnka wrzucamy filety z dorsza pokrojone w dużą kostkę, mieszamy całość i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Płat ciasta francuskiego pokrywamy plastrami sera żółtego (nie musimy być dokładni) i posypujemy przyprawami. Zwijamy w rulon, który kroimy ostrym nożem jak sushi. Roladki układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości od siebie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans do zrumienienia.
Amatorów zup rybnych zachęcam do wypróbowania przepisu na Zupę ziemniaczaną z łososiem.
Smacznego!
Be the first to comment.