Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami

Ryby i owoce morza, Zupy | 15 kwietnia 2016 | By

chowder_wpis

Absolutnie najlepszą zupę rybną w życiu jadłam w Lizbonie. Była pomidorowa, zawiesista i po prostu tak pyszna, że resztki nie tylko wytarłam chlebem, ale potem również wylizałam bez wstydu talerz. Nie próbowałam w domu odtworzyć tego przepisu, bo bałam się rozczarowania. Ale dziś proponuję Wam przepis na inną wyśmienitą zupę rybną – chowder z dorsza. Mleczny i bardzo aromatyczny, do tego podaję go z błyskawicznymi w wykonaniu zawijaskami z ciasta francuskiego, które w moim domu są hitem każdej imprezy. Do dzieła!

Potrzebujemy: duży garnek, papier do pieczenia

Składniki:

  • filety z dorsza – 1 kg
  • ziemniaki – 3 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • kukurydza – 1 puszka
  • mleko – 5 szklanek
  • bulion warzywny lub rybny – 4 szklanki
  • masło – 4 łyżki
  • suszony tymianek – łyżka
  • liśc laurowy – 1 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.  (opcjonalnie) białe wino – 1/3 szklanki
  • sól, pieprz

Ślimaczki: 

  • ciasto francuskie
  • ostry ser żółty (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, większość z końcówką – 'damer’)
  • ostra papryka – szczypta
  • słodka papryka – szczypta
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Na maśle szklimy w garnku posiekaną w kostkę cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli (opcjonalnie można dolać wino i mieszać do odparowania), po czym zalewamy składniki bulionem. Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy kukurydzę, i dolewamy mleko, mieszając. Na koniec do garnka wrzucamy filety z dorsza pokrojone w dużą kostkę, mieszamy całość i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 

Płat ciasta francuskiego pokrywamy plastrami sera żółtego (nie musimy być dokładni) i posypujemy przyprawami. Zwijamy w rulon, który kroimy ostrym nożem jak sushi. Roladki układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości od siebie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans do zrumienienia.

Amatorów zup rybnych zachęcam do wypróbowania przepisu na Zupę ziemniaczaną z łososiem.

Smacznego!

 

Tags: , ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>