Zupa ziemniaczana z łososiem

ziemniaczanazryba2_wpis

Ryby lubię najbardziej pod postacią zupy. Ta ziemniaczana z łososiem jest pożywna, swojska i prosta. Nie wymaga żadnej gimnastyki w kuchni a kompletując składniki możecie w sklepie kupić najwyżej łososia. Cała reszta to niemal standardowa zawartość przeciętnej polskiej lodówki i spiżarni. Kiedy jest chłodno, duża miska polewki z ziemniakami i rybą podana ze świeżym ciemnym pieczywem, naprawdę przynosi komfort. Biegnijcie do sklepu po łososia i zróbcie tę zupę – naprawdę warto!

Potrzebujemy: duży garnek

Składniki:

  • wędzony łosoś – maks. 400 g
  • ziemniaki – 300 g
  • por – 1 szt.
  • masło – 2-3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • śmietana 18% – 100 ml
  • (opcjonalnie) białe wino – 1/3 szklanki
  • natka pietruszki – 1 garść
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle dusimy w garnku do miękkości pora pokrojonego w plasterki lub półplasterki (można dodać wino i odparować). Dolewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dorzucamy do garnka i gotujemy aż zrobią się miękkie, następnie dodajemy pokrojonego w duże kawałki łososia. Po paru minutach hartujemy śmietanę i mieszamy z zawartością garnka. W kubku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, mieszamy do gładkiej konsystencji i łączymy z resztą składników. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pozwalamy zupie podgrzać się jeszcze 10 minut i doprawiamy. Gotowe!

Jeśli lubicie rybne zupy tak jak ja, koniecznie wypróbujcie Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>