Zupa ziemniaczana z łososiem
Ryby lubię najbardziej pod postacią zupy. Ta ziemniaczana z łososiem jest pożywna, swojska i prosta. Nie wymaga żadnej gimnastyki w kuchni a kompletując składniki możecie w sklepie kupić najwyżej łososia. Cała reszta to niemal standardowa zawartość przeciętnej polskiej lodówki i spiżarni. Kiedy jest chłodno, duża miska polewki z ziemniakami i rybą podana ze świeżym ciemnym pieczywem, naprawdę przynosi komfort. Biegnijcie do sklepu po łososia i zróbcie tę zupę – naprawdę warto!
Potrzebujemy: duży garnek
Składniki:
- wędzony łosoś – maks. 400 g
- ziemniaki – 300 g
- por – 1 szt.
- masło – 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- sok z połowy cytryny
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 2 szt.
- śmietana 18% – 100 ml
- (opcjonalnie) białe wino – 1/3 szklanki
- natka pietruszki – 1 garść
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na maśle dusimy w garnku do miękkości pora pokrojonego w plasterki lub półplasterki (można dodać wino i odparować). Dolewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dorzucamy do garnka i gotujemy aż zrobią się miękkie, następnie dodajemy pokrojonego w duże kawałki łososia. Po paru minutach hartujemy śmietanę i mieszamy z zawartością garnka. W kubku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, mieszamy do gładkiej konsystencji i łączymy z resztą składników. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pozwalamy zupie podgrzać się jeszcze 10 minut i doprawiamy. Gotowe!
Jeśli lubicie rybne zupy tak jak ja, koniecznie wypróbujcie Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami!
Smacznego!
Be the first to comment.