Ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami
Dziś drożdżowe, ale nie na słodko. To propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia i alternatywa dla pasztecików do barszczu. Kapusta? Oczywiście nasza własna, domowej roboty! Zapach tego dania jest wprost uzależniający – ja w czasie studzenia co 5 minut podnosiłam szmatki, żeby powąchać. Z podanych proporcji udało mi się uzyskać materiał na długą (36 cm) i krótką (20 cm) keksówkę. Tę potrawę przetestowałam na domownikach i współpracownikach. Wyśmienity smak gwarantowany!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, stolnicę z wałkiem, garnek, miskę, miseczkę, rondel, sitko, cedzak, długą (35-36 cm) keksówkę, ewentualnie drugą krótszą, pedzelek do smarowania
Składniki na ciasto:
- mąka -4 szkl. + do podsypania stolnicy
- masło – 200 g
- świeże drożdże – 100 g
- śmietana 18% – 200 g
- jajka – 2 szt + 1 szt. do posmarowania ciasta
- cukier – 2 łyżeczki
- sól
- olej i bułka tarta – do przygotowania formy
Składniki na farsz:
- kapusta kiszona – 1,2 kg (użyłam naszą domową Kiszoną kapustę)
- suszone podgrzybki – 40 g
- cebula – 2 szt.
- miód gryczany – 1 łyżka
- liście laurowe – 3 szt.
- zielona czubryca – 1 łyżeczka
- olej – 3 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez 1h w zimnej wodzie, następnie w tej samej wodzie je gotujemy. Wyjmujemy je cedzakiem (wody nie wylewać!) i kroimy drobno. Odcisniętą kapustę drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby i wywar z ich gotowania oraz liście laurowe. Dusimy wszystko, aż kapusta zmięknie. Cebule drobno siekamy i rumienimy na oleju. Dodajemy do kapusty, z garnka wyjmujemy listki laurowe a dodajemy sól, pieprz i czubrycę. Podkręcamy palnik i smażymy mieszając, do odparowania płynów (kapusta powinna zacząć lekko przywierać do dna). Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, wbijamy jajka. Dorzucamy miękkie masło pokrojone na małe kawałki i na koniec wkruszamy drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę (ja podgrzałam ją w mikrofalówce przez 15 sekund). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, przymierzając do foremki (musi wystarczyć na zrobienie rulonu dokładnie owijającego farsz ze wszystkich stron). Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości. Na jego środku układamy gruby pas nadzienia z kapusty i grzybów, który następnie zamykamy w rulonie z ciasta, zawijając i sklejając boki oraz dolny i górny koniec. Rulon ostrożnie przenosimy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (układamy złaczeniem do dołu). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Podajemy na ciepło, np. do barszczu.
Smacznego!
Be the first to comment.