Ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami

drozdzowekapustagrzyby_wpis

Dziś drożdżowe, ale nie na słodko. To propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia i alternatywa dla pasztecików do barszczu. Kapusta? Oczywiście nasza własna, domowej roboty! Zapach tego dania jest wprost uzależniający – ja w czasie studzenia co 5 minut podnosiłam szmatki, żeby powąchać. Z podanych proporcji udało mi się uzyskać materiał na długą (36 cm) i krótką (20 cm) keksówkę. Tę potrawę przetestowałam na domownikach i współpracownikach. Wyśmienity smak gwarantowany!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, stolnicę z wałkiem, garnek, miskę, miseczkę, rondel, sitko, cedzak, długą (35-36 cm) keksówkę, ewentualnie drugą krótszą, pedzelek do smarowania

Składniki na ciasto:

  • mąka -4 szkl. + do podsypania stolnicy
  • masło – 200 g
  • świeże drożdże – 100 g
  • śmietana 18% – 200 g
  • jajka – 2 szt + 1 szt. do posmarowania ciasta
  • cukier – 2 łyżeczki
  • sól
  • olej i bułka tarta – do przygotowania formy

Składniki na farsz:

  • kapusta kiszona – 1,2 kg (użyłam naszą domową Kiszoną kapustę)
  • suszone podgrzybki – 40 g
  • cebula – 2 szt.
  • miód gryczany – 1 łyżka
  • liście laurowe – 3 szt.
  • zielona czubryca – 1 łyżeczka
  • olej – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez 1h w zimnej wodzie, następnie w tej samej wodzie je gotujemy. Wyjmujemy je cedzakiem (wody nie wylewać!) i kroimy drobno. Odcisniętą kapustę drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby i wywar z ich gotowania oraz liście laurowe. Dusimy wszystko, aż kapusta zmięknie. Cebule drobno siekamy i rumienimy na oleju. Dodajemy do kapusty, z garnka wyjmujemy listki laurowe a dodajemy sól, pieprz i czubrycę. Podkręcamy palnik i smażymy mieszając, do odparowania płynów (kapusta powinna zacząć lekko przywierać do dna). Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, wbijamy jajka. Dorzucamy miękkie masło pokrojone na małe kawałki i na koniec wkruszamy drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę (ja podgrzałam ją w mikrofalówce przez 15 sekund). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, przymierzając do foremki (musi wystarczyć na zrobienie rulonu dokładnie owijającego farsz ze wszystkich stron). Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości. Na jego środku układamy gruby pas nadzienia z kapusty i grzybów, który następnie zamykamy w rulonie z ciasta, zawijając i sklejając boki oraz dolny i górny koniec. Rulon ostrożnie przenosimy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (układamy złaczeniem do dołu). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.  Podajemy na ciepło, np. do barszczu.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>