Domowy majonez
Majonez robię rzadko, bo przecież najprościej jest pójść do sklepu i kupić gotowy. Ale w końcu przychodzi taki moment, kiedy przydałby się mały słoiczek, pogoda nie zachęca do wyjścia, za to wszystkie składniki są w lodówce. Nie ma rady, robimy. Ponieważ majonezu nie powinno się długo przechowywać, wybierzcie przepis, z którego wychodzi nieduża ilość sosu. Na przykład taki, jak poniższy.
Potrzebujemy: blender ręczny z trzepaczką i wysokie naczynie albo robot kuchenny z mieszadłem (ja używam Thermomixa)
Składniki:
- żółtko – 2 szt.
- musztarda – 1 łyżeczka
- miód – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- ocet winny – 1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- olej uniwersalny – 300 ml
- pieprz
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z musztardą, i sokiem z cytryny, następnie z solą i miodem. Powoli małą strużką dolewamy olej (mniej więcej w połowie dodajemy też ocet), cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Be the first to comment.