Domowy majonez

domowymajonez_wpis

Majonez robię rzadko, bo przecież najprościej jest pójść do sklepu i kupić gotowy. Ale w końcu przychodzi taki moment, kiedy przydałby się mały słoiczek, pogoda nie zachęca do wyjścia, za to wszystkie składniki są w lodówce. Nie ma rady, robimy. Ponieważ majonezu nie powinno się długo przechowywać, wybierzcie przepis, z którego wychodzi nieduża ilość sosu. Na przykład taki, jak poniższy.

Potrzebujemy: blender ręczny z trzepaczką i wysokie naczynie albo robot kuchenny z mieszadłem (ja używam Thermomixa)

Składniki:

  • żółtko – 2 szt.
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • miód – 0,5 łyżeczki
  • sól  – 0,5 łyżeczki
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • olej uniwersalny – 300 ml
  • pieprz

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z musztardą, i sokiem z cytryny, następnie z solą i miodem. Powoli małą strużką dolewamy olej (mniej więcej w połowie dodajemy też ocet), cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem.

Smacznego!

 

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>