Fusilli z tapenadą i grillowanymi warzywami

Kuchnia włoska, Wege | 5 kwietnia 2016 | By

fusillitapenada_wpis

Jestem wielką miłośniczką wszelkich makaronów; co jakiś czas sprawdzam ich stan w szafce kuchennej i zawsze okazuje się, że mam ich co najmniej 4 rodzaje. To dlatego, że kiedy nie ma się pomysłu na obiad, pasta zawsze okazuje się tym najlepszym pomysłem. Zawsze można ją przyrządzić z tym, co akurat znajdziemy w lodówce i z dużą dozą prawdopodobieństwa uda się nam wyczarować pyszną potrawę. Ja właśnie zrobiłam tapenadę i szukałam pomysłu na połączenie jej z makaronem. W lodówce znalazłam pomidory kiściowe i resztkę cukinii. Związek tych wszystkich składników wydawał się obiecujący i rzeczywiście okazał się udany, zarówno smakowo jak i wizualnie. Przekonajcie się sami!

Potrzebujemy: patelnię grillową, garnek do makaronu, obieraczka do warzyw

Składniki:

  • makaron fusilli – 200 g
  • pomidory kościowe – 10 szt.
  • pół niedużej cukinii
  • tapenada – 6-7 łyżek (zobaczcie, jak zrobić domową Tapenadę)
  • Sól,  pieprz
  • zioła prowansalskie lub tymianek – 1 łyżeczka
  • oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy wodą. Strugamy cukinię, wstążki doprawiamy pieprzem i solą i układamy na patelni grillowej razem z pomidorami. Podpieramy do uzyskania ‚pasków’, a pomidorki – do pomarszczenia. Makaron łączymy z tapenadą (można ją podgrzać), i resztą składników, doprawiamy ziołami, skrapiamy oliwą i podajemy.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>