Fusilli z tapenadą i grillowanymi warzywami
Jestem wielką miłośniczką wszelkich makaronów; co jakiś czas sprawdzam ich stan w szafce kuchennej i zawsze okazuje się, że mam ich co najmniej 4 rodzaje. To dlatego, że kiedy nie ma się pomysłu na obiad, pasta zawsze okazuje się tym najlepszym pomysłem. Zawsze można ją przyrządzić z tym, co akurat znajdziemy w lodówce i z dużą dozą prawdopodobieństwa uda się nam wyczarować pyszną potrawę. Ja właśnie zrobiłam tapenadę i szukałam pomysłu na połączenie jej z makaronem. W lodówce znalazłam pomidory kiściowe i resztkę cukinii. Związek tych wszystkich składników wydawał się obiecujący i rzeczywiście okazał się udany, zarówno smakowo jak i wizualnie. Przekonajcie się sami!
Potrzebujemy: patelnię grillową, garnek do makaronu, obieraczka do warzyw
Składniki:
- makaron fusilli – 200 g
- pomidory kościowe – 10 szt.
- pół niedużej cukinii
- tapenada – 6-7 łyżek (zobaczcie, jak zrobić domową Tapenadę)
- Sól, pieprz
- zioła prowansalskie lub tymianek – 1 łyżeczka
- oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy wodą. Strugamy cukinię, wstążki doprawiamy pieprzem i solą i układamy na patelni grillowej razem z pomidorami. Podpieramy do uzyskania 'pasków’, a pomidorki – do pomarszczenia. Makaron łączymy z tapenadą (można ją podgrzać), i resztą składników, doprawiamy ziołami, skrapiamy oliwą i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.