Tapenada

DYI, Sosy, dodatki, Wege | 8 stycznia 2016 | By

tapenada_wpis

Tapenada – dodatek francuskiego pochodzenia (konkretnie z Prowansji) – o wiele ciekawiej prezentuje się na samym początku procesu produkcji. W mojej wersji używam sporo bazylii, więc połączenie zielonych liści i kaparów, czarnych oliwek i białego czosnku to naprawdę ładny widok. Po zmiksowaniu staje się czarno-bura, ale za to jak zyskuje na smaku! Bardzo lubię robić tapenadę, bo jest banalnie prosta i nie wymaga ŻADNEJ pracy; tak naprawdę całe przygotowanie polega na wrzuceniu składników do miksera i zblendowaniu. Za to smakuje bezbłędnie, czy to na pieczywie, czy jako dodatek do pasty. Spróbujcie, jeśli jeszcze nie mieliście okazji.

Potrzebujemy: blender

Składniki:

  • słoik czarnych oliwek
  • łyżka kaparów
  • duża garść bazylii (z łodygami)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa – 3-4 łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) wrzucamy do blendera i miksujemy na grudkowatą masę, stopniowo dolewając oliwę i rozcieńczając całość według upodobania. Oliwy można wlać początkowo trochę za dużo, bo i tak się wchłonie. Gotową tapenadę dobrze jest przełożyć do małych wyparzonych słoiczków, zalać na wierzchu warstwą oliwy i bardzo szczelnie zakręcić wieczka – wtedy można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Sprawdźcie, jak przygotować szybką wegańską pastę z tapenadą – Fusilli z tapenadą i grillowanymi warzywami.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>