Gulasz z łopatki z warzywami

gulaszlopatka_localfoodie_wpis

Takie potrawy zawsze uważałam za szczyt nudy. Mięso, sos, warzywa, co w tym porywającego? Dla mnie nic, ale mam w rodzinie osoby, które uwielbiają tak jadać. Więc jeśli gotuję dla nich obiad, staram się przynajmniej jakoś urozmaicić mięsne dania. Taki gulasz to typowa potrawa „na winie” – czyli z tego, co się pod rękę nawinie. U mnie smakowała ciekawiej dzięki nieocenionej papryce wędzonej naszej roboty oraz doprawieniu solą wędzoną (prosto z wędzarni Kuchni Starowiejskiej Gospodyni – jak wspaniale mieć taką sąsiadkę!). Jeśli ktoś będzie szukał pomysłu na szybkie, tanie i pożywne danie, ten gulasz będzie jak znalazł – zrobiłam go ekspresowo wieczorem po pracy i wystarczył domownikom na 2 dni.

Potrzebujemy: garnek, praskę do czosnku

Składniki:

  • łopatka wieprzowa – 0,5 – 0,6 kg
  • czerwona cebula – 2 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • czerwona fasola – 1 puszka
  • czerwona papryka – 1 mała szt. lub 0,5 dużej
  • czosnek – 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy – 1 kopiasta łyżka
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • wędzona sól – 1 płaska łyżeczka
  • wędzona sproszkowana papryka – 1 łyżka
  • pieprz
  • olej – 3 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Łopatkę oczyszczamy z tłuszczu i błon, kroimy i wstępnie obsmażamy na rozgrzanym oleju, dodając sos sojowy i pieprz. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, paprykę w kostkę, dorzucamy warzywa do garnka i dusimy dalej – przez 30 minut. Doprawiamy solą wędzoną, dodajemy fasolę (odsączoną), koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawiamy ziołami prowansalskimi i wędzoną papryką, znów przykrywamy i dusimy przez 10-15 minut. Dla zaostrzenia można dodać chili. Gotowe! Podajcie z brązowym ryżem albo po prostu z pajdą świeżego chleba, którą można wybierać pyszny sos.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Iwona Ganc
    21 maja 2017

    Ja również jest rada z twojego sąsiedztwa 🙂 <3 i cieszę się, że sól znalazła zastosowanie 🙂

  1. Wędzona sól | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni - […] to czysta poezja. Zobaczcie jakie danie z solą wędzoną przygotowała moja sąsiadka Karolina z Local Foodie. 1 kg soli…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>