Harira – zupa marokańska
Harira to wspaniała, maksymalnie aromatyczna zupa. Zrobiłam ją do tej pory 3 razy – raz na domowym rosole z kurczaka, z dodatkiem kurzego mięsa, a pozostałe 2 razy – bezmięsną, na bulionie warzywnym. I powiem szczerze, że brak mięsa niczego jej nie ujmuje. Ma tyle składników i jest tak fantastycznie doprawiona, że i bez mięsa zachowuje treściwość, a bukiet smakowy nadal absolutnie powala na kolana. Tym razem proponuję wersję mięsną, ale łatwo można ją opcją na bazie rosołu jarzynowego.
Potrzebujemy: duży garnek, patelnię
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 litry rosołu kurczęcego (przygotowanego według przepisu na Klasyczny rosół)
- seler naciowy – 2 łodygi
- 2 puszki krojonych pomidorów
- przecier pomidorowy – 2 łyżki
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- soczewica czerwona (nie wymaga namaczania) – 100 g
- puszka ciecierzycy
- cynamon – 1 łyżka
- świeży imbir – kawałek wielkości 4 cm
- łyżeczka suszonego imbiru
- kumin (kmin rzymski) – 1 łyżka
- kurkuma – 1 łyżka
- pieprz czarny
- sól
- limonki – 1-2 szt.
- świeża kolendra – 1 pęczek
- oliwa
Przygotowanie:
Po przygotowaniu rosołu wyjmujemy z niego kurczaka, mięso rozdzielamy na kawałki (spore, bez zbytniego rozdrabniania). Obsmażamy przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą, z dodatkiem kurkumy i sproszkowanego imbiru. Przekładamy z powrotem do rosołu. Patelni nie myjemy; wrzucamy na nią cebulę z pokrojonym na cienkie talarki selerem naciowym i szklimy, na końcu dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy kmin rzymski, cynamon i starty świeży imbir i na koniec przecier pomidorowy. Smażymy ok. 3 minut, po czym dodajemy pomidory z puszki i szklankę bulionu z dużego garnka. Mieszając, dusimy 10 minut.
Zawartość patelni dodajemy do garnka, wsypujemy tam też ciecierzycę i soczewicę, gotujemy 5 minut. Na koniec ścieramy do zupy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Kolendrę rwiemy i również wrzucamy do garnka, zostawiając garść liści do przybrania. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Be the first to comment.