Harira – zupa marokańska

Zupy | 3 kwietnia 2016 | By

harira_wpis

Harira to wspaniała, maksymalnie aromatyczna zupa. Zrobiłam ją do tej pory 3 razy – raz na domowym rosole z kurczaka, z dodatkiem kurzego mięsa, a pozostałe 2 razy –  bezmięsną, na bulionie warzywnym. I powiem szczerze, że brak mięsa niczego jej nie ujmuje. Ma tyle składników i jest tak fantastycznie doprawiona, że i bez mięsa zachowuje treściwość, a bukiet smakowy nadal absolutnie powala na kolana. Tym razem proponuję wersję mięsną, ale łatwo można ją opcją na bazie rosołu jarzynowego.

Potrzebujemy: duży garnek, patelnię

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 litry rosołu kurczęcego (przygotowanego według przepisu na Klasyczny rosół)
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • soczewica czerwona (nie wymaga namaczania) – 100 g
  • puszka ciecierzycy
  • cynamon – 1 łyżka
  • świeży imbir – kawałek wielkości 4 cm
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • kumin (kmin rzymski) – 1 łyżka
  • kurkuma – 1 łyżka
  • pieprz czarny
  • sól
  • limonki – 1-2 szt.
  • świeża kolendra – 1 pęczek
  • oliwa

Przygotowanie:

Po przygotowaniu rosołu wyjmujemy z niego kurczaka, mięso rozdzielamy na kawałki (spore, bez zbytniego rozdrabniania).  Obsmażamy przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą, z dodatkiem kurkumy i sproszkowanego imbiru. Przekładamy z powrotem do rosołu. Patelni nie myjemy; wrzucamy na nią cebulę z pokrojonym na cienkie talarki selerem naciowym i szklimy, na końcu dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy kmin rzymski, cynamon i starty świeży imbir i na koniec przecier pomidorowy. Smażymy ok. 3 minut, po czym dodajemy pomidory z puszki i szklankę bulionu z dużego garnka. Mieszając, dusimy 10 minut.

Zawartość patelni dodajemy do garnka, wsypujemy tam też ciecierzycę i soczewicę, gotujemy 5 minut. Na koniec ścieramy do zupy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Kolendrę rwiemy i również wrzucamy do garnka, zostawiając garść liści do przybrania. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>