Kakaowy jabłecznik z bakaliami

kakaowyjablecznik_localfoodie_wpis

Kakaowy jabłecznik postanowiłam upiec dla kilku osób, które ostatnio bardzo mi pomogły. Wstępną degustację przeprowadziliśmy w domu i deser zdał egzamin na szóstkę! Przepis jest tak prosty, że już nauczyłam się go na pamięć. Czego potrzebujecie? Tylko najprostsze składniki, które przeważnie macie w kuchni. Mój jabłecznik jest dość podobny do ciasta zwanego „Salceson”, ale nie zawiera śmietany (zamiast tego są powidła węgierkowe), za to w jego składzie mamy ok. 1 kg dodatków: pyszne polskie jabłka, rodzynki, suszone śliwki, orzechy itp. – użyjcie wszystkich bakalii, które najbardziej lubicie. Ciacho można udekorować własnej roboty karmelem, czy innym słodkim sosem. Ja użyłam Krem Wedlowski Karmellove. Dobra wiadomość – proporcje składników są podane na duuużą blachę pysznego ciasta!

kakaowyjablecznik_localfoodie_wpis1

kakaowyjablecznik_localfoodie_wpis2

kakaowyjablecznik_localfoodie_wpis3

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, dużą blachę do pieczenia (u mnie 36×26 cm), mikser lub robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), dużą miskę, sitko, obieraczkę

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • jajka – 5 szt.
  • cukier trzcinowy (może być biały) – 1,5 szkl.
  • olej – 1 szkl. + do wysmarowania blachy
  • powidła węgierkowe – 3 czubate łyżki
  • mąka – 3 szkl
  • gorzkie kakao – 3 czubate łyżki
  • cynamon – 1 czubata łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka
  • jabłka – 0,7 kg (waga po obraniu i pokrojeniu)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki, suszone śliwki, trochę suszonej żurawiny i orzechów) – 300 g
  • bułka tarta – do oprószenia blachy

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • płatki migdałowe (uprażone) – 1 garść
  • karmel (domowy, z uprażonego cukru, lub inny – u mnie 3 czubate łyżki Kremu Wedlowskiego Karmellove roztopionego z 3 łyżkami mleka)

Przygotowanie:

Jajka miksujemy na puch, dodając stopniowo cukier. Wciąż miksując, dolewamy olej i dodajemy powidła. Do masy przesiewamy mąkę razem z kakao, cynamonem, proszkiem i sodą. Jabłka obieramy i siekamy w kostkę – wrzucamy do dużej miski, następnie dodajemy wszystkie bakalie (większe kawałki orzechów, śliwek etc, siekamy drobniej) . Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Przekładamy ciasto do miski z jabłkami i bakaliami i wszystko dokładnie mieszamy (masa jest bardzo gęsta, trzeba się przyłożyć). Wymieszane składniki wylewamy na blachę (uprzedno przelaną olejem i oprószoną bułką tartą). Wstawiamy do pieca na 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wystudzone ciasto dekorujemy  – np. migdałami i karmelowym sosem.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Zuza
    11 października 2017

    robiłam kiedyś podobny. ale to jest pyszne ciasto 🙂

    • Leave a Reply

      Karolina
      12 października 2017

      TO prawda! Pierwsza blacha rozeszła się w okamgnieniu i wczoraj musiałam upiec drugą 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>