Ogórki kanapkowe z kurkumą

ogorkikanapkowe_wpis

I znów „coś na zimę”! Zamęczę Was chyba swoimi przetworami, ale to dla mnie ostatni dzwonek, żeby pozamykać je w słoikach. Za moment wyjeżdżamy na wakacje i wracamy pod koniec sierpnia. Staram się więc zawekować tyle warzyw, ile mogę. Ogórki kanapkowe robię po raz pierwszy, a przepis wyszperałam na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Trochę surowca przyjechało od teściów, trochę eko-ogórków podarowali nam Ania i Bartek, nasi znajomi (dziękujemy!). Wszystkie wyjątkowo ładne, o regularnym kształcie, więc idealne do tego rodzaju przetworu. Z podanych niżej proporcji wychodzi całkiem spora porcja kanapkowych – 8 słoików 700 ml! Już wiem, że będą pyszne i nie mogę się doczekać otwarcia pierwszego słoika! Serdecznie zapraszam po przepis.

Potrzebujemy: garnek, wyparzone słoiki
 
Składniki:
  • 3 kg ogórków 
Składniki marynaty:
  • woda – 5 szkl.
  • ocet – 3 szkl.
  • cukier – 2,5 szkl.
  • sól niejodowana – 2 łyżki
  • kurkuma – 1,5 łyżeczki
  • ziele angielskie – 15 ziaren
Przygotowanie:
Czyste i suche ogórki tniemy wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Utykamy dość ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą (ale nie wrzącą) zalewamy ogórki. 20 minut pasteryzacji i gotowe!
 
Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>