Pierożki z serkiem i makrelą w sosie cytrynowym

pierozkizmakrelaiserkiem_wpis

Drążymy dalej rybny wątek. Makrela to po śledziach moja druga ulubiona ryba. Za uwędzoną jestem w stanie oddać naprawdę wiele. A ten zapach… wiem, że dla wielu osób jest drażniący i zbyt mocny, a już nie daj Boże pojawić się 'w towarzystwie’ i 'trącić rybką’. No cóż, mi to nie przeszkadza. Tym razem makrela wystąpiła w pierogach, które właściwie mogłabym robić taśmowo. Co do tego? Przepyszny cytrynowy sos z nutką miodu. Siłą powstrzymywałam się, żeby nie oblać nim pierogów w całości. Ale ma intensywny aromat, który usunie w cień nawet wędzoną makrelę, więc nie idźcie tą drogą. Można go wykorzystać w innych, również mięsnych, potrawach. Ale o tym niebawem…

Potrzebujemy: miskę, miseczkę, blender z trzepaczką

Składniki na pierogi:

  • ciasto na pierogi przygotowujemy według przepisu na Pierogi ruskie

Składniki na farsz:

  • serek typu włoskiego – 200 g
  • wędzona makrela – połowa 
  • sok z ćwiartki cytryny
  • koperek – łyżka
  • (opcjonalnie) łyżeczka oleju lnianego lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • cytryna (skórka i sok z połowy) – 1 szt.
  • jogurt naturalny lub grecki – 1 łyżka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • rozmaryn suszony – 1 duża szczypta
  • koperek – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

W misce rozgniatamy serek i mięso makreli oddzielone od skóry i kości (jeśli nie macie czasu na zabawę w oczyszczanie ryby, możecie użyć makrelę z puszki). Farsz nie musi być wymieszany 'na gładko’. Następnie dodajemy koperek, sok z cytryny, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do lodówki (jeżeli wydaje się Wam, że farsz jest za suchy, możecie dodać odrobinę oleju lnianego lub jogurtu).

Pierogi przygotowujemy i gotujemy według przepisu na Pierogi ruskie. Dla odmiany, zamiast tradycyjnego kształtu, można uformować pierogi kwadratowe, wycinając z cieście prostokąty ok. 5×10 cm. Na środku jednej połowy układamy farsz, zginamy prostokąt na pół i zlepiamy. Aby prostokąty wyszły równe, można sobie pomóc – np. ja jako wykrawarki użyłam klocka Duplo mojego syna.

Do głębokiej miseczki ścieramy skórkę z cytryny, a następnie wyciskamy sok. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy musztardę, miód (płynny – podgrzejcie chwilę) i jogurt, blendujemy. Nie przestając mieszać, dolewamy powoli oliwę. Siekamy koperek, doprawiamy rozmarynem, solimy i pieprzymy. 

Gotowe pierogi skrapiamy sosem, podajemy oprószone pieprzem i koperkiem.

Smacznego!

 

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>