Pierożki z serkiem i makrelą w sosie cytrynowym
Drążymy dalej rybny wątek. Makrela to po śledziach moja druga ulubiona ryba. Za uwędzoną jestem w stanie oddać naprawdę wiele. A ten zapach… wiem, że dla wielu osób jest drażniący i zbyt mocny, a już nie daj Boże pojawić się 'w towarzystwie’ i 'trącić rybką’. No cóż, mi to nie przeszkadza. Tym razem makrela wystąpiła w pierogach, które właściwie mogłabym robić taśmowo. Co do tego? Przepyszny cytrynowy sos z nutką miodu. Siłą powstrzymywałam się, żeby nie oblać nim pierogów w całości. Ale ma intensywny aromat, który usunie w cień nawet wędzoną makrelę, więc nie idźcie tą drogą. Można go wykorzystać w innych, również mięsnych, potrawach. Ale o tym niebawem…
Potrzebujemy: miskę, miseczkę, blender z trzepaczką
Składniki na pierogi:
- ciasto na pierogi przygotowujemy według przepisu na Pierogi ruskie.
Składniki na farsz:
- serek typu włoskiego – 200 g
- wędzona makrela – połowa
- sok z ćwiartki cytryny
- koperek – łyżka
- (opcjonalnie) łyżeczka oleju lnianego lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- cytryna (skórka i sok z połowy) – 1 szt.
- jogurt naturalny lub grecki – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa – 3 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- rozmaryn suszony – 1 duża szczypta
- koperek – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy serek i mięso makreli oddzielone od skóry i kości (jeśli nie macie czasu na zabawę w oczyszczanie ryby, możecie użyć makrelę z puszki). Farsz nie musi być wymieszany 'na gładko’. Następnie dodajemy koperek, sok z cytryny, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do lodówki (jeżeli wydaje się Wam, że farsz jest za suchy, możecie dodać odrobinę oleju lnianego lub jogurtu).
Pierogi przygotowujemy i gotujemy według przepisu na Pierogi ruskie. Dla odmiany, zamiast tradycyjnego kształtu, można uformować pierogi kwadratowe, wycinając z cieście prostokąty ok. 5×10 cm. Na środku jednej połowy układamy farsz, zginamy prostokąt na pół i zlepiamy. Aby prostokąty wyszły równe, można sobie pomóc – np. ja jako wykrawarki użyłam klocka Duplo mojego syna.
Do głębokiej miseczki ścieramy skórkę z cytryny, a następnie wyciskamy sok. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy musztardę, miód (płynny – podgrzejcie chwilę) i jogurt, blendujemy. Nie przestając mieszać, dolewamy powoli oliwę. Siekamy koperek, doprawiamy rozmarynem, solimy i pieprzymy.
Gotowe pierogi skrapiamy sosem, podajemy oprószone pieprzem i koperkiem.
Smacznego!
Be the first to comment.