Pomarańczowe tymiankowe pierogi z kaszą jaglaną, czosnkowym twarogiem i suszonymi pomidorami (i nie tylko!)

pomaranczowepierogi1_wpis

Uff, długa ta nazwa. Ale nawet ona do końca nie mówi, co te pierogi mają w środku. A mają mnóstwo rzeczy (bynajmniej nie pomarańcze)! Cebulę, czosnek, serek, kaszę, pomidory, miętę, oliwę, przyprawy… A czemu pomarańczowe? Bo do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. I – żeby było ciekawiej – ugotowałam pierogi w wodzie po szparagach. Te pyszne smaki chodziły dziś za mną cały dzień. A to nie byle jaki dzień, bo według kalendarza Local Foodie  w USA przypada dziś Narodowy Dzień „Jedz co chcesz”, czyli okazja do folgowania sobie, nie oglądania się na diety i po prostu objadania się tym, na co najbardziej mamy ochotę! A ja ochotę na pierogi mam zawsze.

Po wykorzystaniu nadzienia została mi jeszcze połowa ciasta. Pozwolić mu się zmarnować? Nigdy! I tak powstała druga wersja pomarańczowych pierogów – tym razem z twarogiem i szprotkami, szczypiorkiem, odrobiną musztardy i sokiem z limonki. Niezależnie którą wersję wybierzecie – obie są rewelacyjne. Przekonajcie się o tym sami!

Składniki na ciasto:

  • ciasto przygotowujemy według przepisu na Pierogi ruskie (dodając kopiastą łyżkę koncentratu pomidorowego i tyle samo suszonego tymianku)

Składniki na farsz z kaszą:

  • serek typu włoskiego – 100 g
  • kasza jaglana – 100 g
  • cebula dymka – 0,5 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone pomidory (z oliwy) – 6 szt.
  • świeża mięta – 1 garść
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • oliwa z pomidorów – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Mieszamy serek z posiekaną drobno dymką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanymi pomidorami i porwaną miętą. Mieszamy z kaszą, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Lepimy pierogi! (tak jak w przepisie na Pierogi ruskie)

Składniki na farsz z rybą:

pomaranczowepierogi2_wpis

  • serek typu włoskiego – 100 g
  • szprotki w oleju – 150-170 g (z zalewy zostawiamy tylko 1 łyżkę i dodajemy ją do farszu)
  • (opcjonalnie) fileciki anchois – 2 szt.
  • cebula dymka – 0,5 szt.
  • szczypiorek – 0,5 pęczka
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • sok z ćwiartki limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek mieszamy widelcem ze szprotkami i anchois („dziabiemy”), posiekaną drobno dymką i szczypiorkiem. Dodajemy musztardę i sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Lepimy pierogi! (tak jak w przepisie na Pierogi ruskie).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>