Pomarańczowe tymiankowe pierogi z kaszą jaglaną, czosnkowym twarogiem i suszonymi pomidorami (i nie tylko!)
Uff, długa ta nazwa. Ale nawet ona do końca nie mówi, co te pierogi mają w środku. A mają mnóstwo rzeczy (bynajmniej nie pomarańcze)! Cebulę, czosnek, serek, kaszę, pomidory, miętę, oliwę, przyprawy… A czemu pomarańczowe? Bo do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. I – żeby było ciekawiej – ugotowałam pierogi w wodzie po szparagach. Te pyszne smaki chodziły dziś za mną cały dzień. A to nie byle jaki dzień, bo według kalendarza Local Foodie w USA przypada dziś Narodowy Dzień „Jedz co chcesz”, czyli okazja do folgowania sobie, nie oglądania się na diety i po prostu objadania się tym, na co najbardziej mamy ochotę! A ja ochotę na pierogi mam zawsze.
Po wykorzystaniu nadzienia została mi jeszcze połowa ciasta. Pozwolić mu się zmarnować? Nigdy! I tak powstała druga wersja pomarańczowych pierogów – tym razem z twarogiem i szprotkami, szczypiorkiem, odrobiną musztardy i sokiem z limonki. Niezależnie którą wersję wybierzecie – obie są rewelacyjne. Przekonajcie się o tym sami!
Składniki na ciasto:
- ciasto przygotowujemy według przepisu na Pierogi ruskie (dodając kopiastą łyżkę koncentratu pomidorowego i tyle samo suszonego tymianku)
Składniki na farsz z kaszą:
- serek typu włoskiego – 100 g
- kasza jaglana – 100 g
- cebula dymka – 0,5 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone pomidory (z oliwy) – 6 szt.
- świeża mięta – 1 garść
- suszony tymianek – 1 łyżka
- oliwa z pomidorów – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Mieszamy serek z posiekaną drobno dymką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanymi pomidorami i porwaną miętą. Mieszamy z kaszą, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Lepimy pierogi! (tak jak w przepisie na Pierogi ruskie)
Składniki na farsz z rybą:
- serek typu włoskiego – 100 g
- szprotki w oleju – 150-170 g (z zalewy zostawiamy tylko 1 łyżkę i dodajemy ją do farszu)
- (opcjonalnie) fileciki anchois – 2 szt.
- cebula dymka – 0,5 szt.
- szczypiorek – 0,5 pęczka
- musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- sok z ćwiartki limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Serek mieszamy widelcem ze szprotkami i anchois („dziabiemy”), posiekaną drobno dymką i szczypiorkiem. Dodajemy musztardę i sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Lepimy pierogi! (tak jak w przepisie na Pierogi ruskie).
Smacznego!
Be the first to comment.