Pomidorowa sałatka ogórkowa do słoików
Że też nie przyszło mi wcześniej do głowy, żeby ją zrobić! Przecież ogórki kochają słodko-kwaśna zalewę, a ta z kolei – uwielbia pomidorowe dodatki! Po tym, jak na różnych forach zaczęły pojawiać się tego typu przetwory, po prostu pożałowałam własnego marnotrawstwa czasu i zakasałam rękawy. W sprawie ogórków wyręczyli mnie teściowie, bo wielka torba gruntowych przyjechała od nich po weekendzie. Podaną poniżej ilość przerobiłam na 4 duże, 700-900 ml słoiki + jeden mały, który się nie zapasteryzował, bo był zbyt pełny. Ale jego zawartość została zjedzona do obiadu 1 dzień po nastawieniu i już spotkała się z bardzo pozytywną opinią konsumentów (znających się na rzeczy). Reszcie dajmy jakiś tydzień i już bedzie mega mega pycha!
Potrzebujemy: rondel, bardzo dużą miskę
Składniki:
- ogórki gruntowe – 2,5 kg (po obraniu i odcięciu końcówek)
- cebula – 0,5 kg
- marchewka – 2 szt. (duże)
- sól (niejodowana) – 2 łyżki
- pieprz czarny – do smaku
- zioła włoskie (można pominąć) – do smaku
- koncentrat pomidorowy – 200 g
Składniki zalewy:
- cukier – 3/4 szkl.
- ocet 10% – 3/4 szkl.
- olej – 0,5 szkl.
- pieprz – 5 szt.
- ziele angielskie – 5 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
Przygotowanie:
Czyste i suche ogórki ścierany na plastry na tarce lub kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w piórka. Wszystkie powyższe warzywa wrzucamy do miski, posypujemy solą, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1,5 h. Mieszamy wszystkie składniki zalewy i podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru (nie trzeba gotować). Po 1,5 h odlewamy soki z warzyw w misce i dodajemy koncentrat, pieprz i zioła, dokładnie mieszając. Dolewamy zalewę, mieszamy i przekładamy do słoików. Pasteruzujemy je ok. 20 minut. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.