Sałatka farmerska
Jak ogólnie wiadomo, przepadam za makaronem. Również na zimno, w sałatkach. I stale poszukuję nowych makaronowych przepisów! W różnych amerykańskich serwisach kulinarnych można znaleźć coś, co nazywa się ranch pasta salad – co to jest? Nic wyszukanego, prosty makaron z prażonym bekonem i warzywami. Zwykle są tam też jakieś rośliny strączkowe (u mnie fasolka szparagowa), coś zielonego (roszponka), ale sens (i nazwę) tej potrawie nadaje Sos ranczerski – lekki ziołowy dressing. który doskonale się spisuje i do sałatek i do grillowanych mięs. To co, jemy? Pewnie!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, kubeczek, ręcznik papierowy, miskę
Składniki:
- makaron farfalle – 100 g
- chudy bekon – 4-5 plastrów
- pomidorki koktajlowe – 1 duża garść
- konserwowa fasolka szparagowa (w sezonie koniecznie użyjcie świeżej) – 50 g
- szczypiorek – 3 łyżki
- sos ranczerski (tu znajdziecie przepis na Sos ranczerski) – 3-4 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na suchej patelni prażymy bekon aż apetycznie się zrumieni i osuszamy na ręczniku papierowym. Mieszamy w misce makaron, bekon, połówki pomidorków, fasolkę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem.
Smacznego!
Be the first to comment.