Sałatka farmerska

salatkaranczerska_wpis

Jak ogólnie wiadomo, przepadam za makaronem. Również na zimno, w sałatkach. I stale poszukuję nowych makaronowych przepisów! W różnych amerykańskich serwisach kulinarnych można znaleźć coś, co nazywa się ranch pasta salad – co to jest? Nic wyszukanego, prosty makaron z prażonym bekonem i warzywami. Zwykle są tam też jakieś rośliny strączkowe (u mnie fasolka szparagowa), coś zielonego (roszponka), ale sens (i nazwę) tej potrawie nadaje Sos ranczerski – lekki ziołowy dressing. który doskonale się spisuje i do sałatek i do grillowanych mięs. To co, jemy? Pewnie!

Potrzebujemy: garnek, patelnię, kubeczek, ręcznik papierowy, miskę

Składniki:

  • makaron farfalle – 100 g
  • chudy bekon – 4-5 plastrów
  • pomidorki koktajlowe – 1 duża garść
  • konserwowa fasolka szparagowa (w sezonie koniecznie użyjcie świeżej) – 50 g
  • szczypiorek – 3 łyżki
  • sos ranczerski (tu znajdziecie przepis na Sos ranczerski– 3-4 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na suchej patelni prażymy bekon aż apetycznie się zrumieni i osuszamy na ręczniku papierowym. Mieszamy w misce makaron, bekon, połówki pomidorków, fasolkę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>