Sos ranczerski

DYI, Sosy, dodatki, Wege | 22 maja 2016 | By

ranchdressing_wpis

Sos ranczerski czyli ranch dressing jest w USA jednym z najpopularniejszych dodatków, przez lata wygrywając szereg konkursów na ulubiony amerykański dip „do wszystkiego”. Dlaczego? Ponoć jest naturalny i „bez chemii”, jednak jeśli przyjrzycie się przepisom, to zwykle wśród składników są: gotowa pasta czosnkowa lub granulowany czosnek, sproszkowana cebula, suszone „sklepowe” zioła zamiast świeżych i tak dalej. Tak nie może być! Spróbujmy dressingu, którym tak zachwycają się Amerykanie, ale w świeżej wersji. To naprawdę przepyszny sos i naprawdę jest „do wszystkiego”. Nie należy go trzymać długo w lodówce, ale spokojnie – gwarantuję, że ten smaczny dressing szybko zużyjecie.

Potrzebujemy: miskę, praskę do czosnku

Składniki:

  • maślanka – 0,25 szkl.
  • majonez – 2 łyżki (najlepiej własnej roboty – zobaczcie, jak zrobić Domowy majonez)
  • śmietana/jogurt (ja użyłam jogurt grecki, ale polecam zrobienie własnego, np. według przepisu na Domowy jogurt) – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeże: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mięta – po 1 łyżce
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mieszamy płynne składniki w misce i dodajemy przeciśnięty czosnek. Siekamy wszystkie zioła najdrobniej jak się da i dorzucamy do sosu. Doprawiamy obficie solą i pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>