Sos ranczerski
Sos ranczerski czyli ranch dressing jest w USA jednym z najpopularniejszych dodatków, przez lata wygrywając szereg konkursów na ulubiony amerykański dip „do wszystkiego”. Dlaczego? Ponoć jest naturalny i „bez chemii”, jednak jeśli przyjrzycie się przepisom, to zwykle wśród składników są: gotowa pasta czosnkowa lub granulowany czosnek, sproszkowana cebula, suszone „sklepowe” zioła zamiast świeżych i tak dalej. Tak nie może być! Spróbujmy dressingu, którym tak zachwycają się Amerykanie, ale w świeżej wersji. To naprawdę przepyszny sos i naprawdę jest „do wszystkiego”. Nie należy go trzymać długo w lodówce, ale spokojnie – gwarantuję, że ten smaczny dressing szybko zużyjecie.
Potrzebujemy: miskę, praskę do czosnku
Składniki:
- maślanka – 0,25 szkl.
- majonez – 2 łyżki (najlepiej własnej roboty – zobaczcie, jak zrobić Domowy majonez)
- śmietana/jogurt (ja użyłam jogurt grecki, ale polecam zrobienie własnego, np. według przepisu na Domowy jogurt) – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- świeże: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mięta – po 1 łyżce
- ocet winny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy płynne składniki w misce i dodajemy przeciśnięty czosnek. Siekamy wszystkie zioła najdrobniej jak się da i dorzucamy do sosu. Doprawiamy obficie solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.