„Sałatka Oracza” Gordona Ramsaya

salatkaoracza_wpis

Tą sałatką poczęstowano mnie na imprezie u znajomych. Na stół wjechała wieeeelka micha zieleniny z dodatkami; dziabnęłam widelcem na próbę – efekt WOW osiągnięty! Smak trochę balsamiczny, czuć ser i coś, czego nie potrafiłam zidentyfikować – po prostu mega. Gospodyni powiedziała, że to sałatka Gordona Ramsaya. Następnego dnia wyszukałam w Internecie zdjęcie odpowiadające wyglądowi sałatki, przepis się zgadzał i już to miałam. Ploughman Salad czyli po polsku „sałatka oracza”. Nazwa, jak podejrzewam, nawiązuje do prostoty – bo i składniki są najprostsze. Ton nadaje jabłko i piklowana czerwona (a właścicie już różowa) cebula oraz sery. Całość prosta, ale wygląda elegancko! Pan Ramsay może i ostro traktuje kuchcików w tewizyjnych show, ale sałatki wymyśla bezbłędne!

Potrzebujemy: dużą miskę, obieraczkę do warzyw, sitko, miseczkę

Składniki na sałatkę:

  • rukola – 1 garść (duża)
  • roszponka – 1 garść (duża)
  • jabłko – 1 szt. (słodkie)
  • seler naciowy – 3 łodygi
  • rzodkiewka – 8 szt.
  • szynka drobiowa – 100 g
  • ser Cheddar – 100-120 g
  • ser z niebieską pleśnią – 50 g
  • pieprz

Składniki na piklowaną cebulę:

  • czerwona cebula – 1 szt.
  • cukier – 0,5 łyżki
  • goździki – 4 szt.
  • czerwony ocet winny – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta

Składniki na dressing:

  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka (płynny, w razie czego podgrzejcie)
  • czerwony lub biały ocet winny – 3 łyżki
  • oliwa extra vergine – 4 łyżki
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w jak najwęższe plastry, doprawiamy solą, dodajemy goździki i zasypujemy cukrem. Po ok. 10 minutach zalewamy całość octem winnym, przykrywamy i odstawiamy. Składniki dressingu mieszamy i również odstawiamy.
Wędlinę rwiemy lub kroimy na paski, ser pleśniowy w kostkę, a Cheddar, jeśli nie jest w plasterkach (ja miałam w kostce) strugamy obieraczką do warzyw. Rzodkiewki i łodygi selera kroimy w wąskie plastry, to samo robimy z obranym jabłkiem. Do miski wrzucamy rukolę i roszponkę, dodajemy pokrojone warzywa i owoc i mieszamy wszystko ręką. Dolewamy dressing i dodajemy prawie całe: sery, wędlinę oraz cebulę (pamiętajcie o wyjęciu goździków).  Mieszamy składniki, przekładamy na półmisek i na wierzch dorzucamy resztę sera, wędliny i różowej cebuli. Oprószamy całość świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. Gotowe!
Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>