„Sałatka Oracza” Gordona Ramsaya
Tą sałatką poczęstowano mnie na imprezie u znajomych. Na stół wjechała wieeeelka micha zieleniny z dodatkami; dziabnęłam widelcem na próbę – efekt WOW osiągnięty! Smak trochę balsamiczny, czuć ser i coś, czego nie potrafiłam zidentyfikować – po prostu mega. Gospodyni powiedziała, że to sałatka Gordona Ramsaya. Następnego dnia wyszukałam w Internecie zdjęcie odpowiadające wyglądowi sałatki, przepis się zgadzał i już to miałam. Ploughman Salad czyli po polsku „sałatka oracza”. Nazwa, jak podejrzewam, nawiązuje do prostoty – bo i składniki są najprostsze. Ton nadaje jabłko i piklowana czerwona (a właścicie już różowa) cebula oraz sery. Całość prosta, ale wygląda elegancko! Pan Ramsay może i ostro traktuje kuchcików w tewizyjnych show, ale sałatki wymyśla bezbłędne!
Potrzebujemy: dużą miskę, obieraczkę do warzyw, sitko, miseczkę
Składniki na sałatkę:
- rukola – 1 garść (duża)
- roszponka – 1 garść (duża)
- jabłko – 1 szt. (słodkie)
- seler naciowy – 3 łodygi
- rzodkiewka – 8 szt.
- szynka drobiowa – 100 g
- ser Cheddar – 100-120 g
- ser z niebieską pleśnią – 50 g
- pieprz
Składniki na piklowaną cebulę:
- czerwona cebula – 1 szt.
- cukier – 0,5 łyżki
- goździki – 4 szt.
- czerwony ocet winny – 3 łyżki
- sól – 1 szczypta
Składniki na dressing:
- musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka (płynny, w razie czego podgrzejcie)
- czerwony lub biały ocet winny – 3 łyżki
- oliwa extra vergine – 4 łyżki
- sól, pieprz
Comments
- Sałatka Oracza – Gordona Ramsaya – Smaki na talerzu - […] Źródło […]