Sałatka toskańska
Jeśli wpiszecie w wyszukiwarce hasło Tuscan salad, to otrzymacie miliony rekordów i zdjęć, a każde będzie przedstawiało co innego. Częścią wspólną wszystkich sałatek toskańskich są pomidory, pieczywo, i coś zielonego oraz parmezan. Czyli nic nadzwyczajnego, prawda? Ale właśnie w prostocie tkwi potęga tego dania. Ja wykorzystałam w nim resztkę liści szpinaku i tortellini, które zostały mi w szafce. Niektóre wersje dopuszczają użycie mięsa, więc dodałam również kilka plastrów domowej roboty wędzonej szynki (jak powstała – przeczytajcie na stronie Wędzona wędlina domowej roboty – krok po kroku). Dzięki suszonym pomidorom, dojrzewającemu serowi i balsamicznemu dressingowi zapach sałatki toskańskiej – podawanej na zimno lub na ciepło – jest po prostu obłędny!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę o małych oczkach, obieraczkę do warzyw
Składniki:
- tortellini z serem – 200 g
- dobra wędlina (ja użyłam wędzonej szynki, którą sami zrobiliśmy – jak? Przeczytajcie tu) – 4 plastry
- suszony pomidor (z zalewy) – 6 kawałków
- czosnek – 1 duży ząbek
- liście młodego szpinaku – 1 garść
- dojrzewający ser (parmezan, pecorino etc. ja użyłam sera łomnickiego) – 3-4 łyżki startego + 1 łyżka płatków
- pełnoziarnisty chleb – 2 -3 porwane kromki
Składniki dressingu:
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i suszymy. Tortellini przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na 1-cm paski, podobnie szynkę. Czosnek siekamy w plastry i łączymy wszystkie składniki, ścierając do nich ser. Dodajemy dressing i podajemy z płatkami sera.
Do sałatki toskańskiej dodaje się chleb (w formie podpieczonych np. na patelni kawałków), inne popularne dodatki to: orzechy piniowe, piórka czerwonej cebuli czy kurczak zamiast wędliny. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji!
Smacznego!
Be the first to comment.