Sałatka wielowarzywna na zimę – 2 warianty
W końcu wzięłam się za sałatkę wielowarzywną, w sklepach często sprzedawaną jako „Obiadowa”, „Firmowa” czy „Warzywna grecka”. W zeszłym roku niestety zabrakło mi już na nią czasu, więc w tym przygotowałam ją od razu w 2 wersjach. Bazą jednej są cukinie, drugiej – ogórki, wyglądają bardzo podobnie. Więc, aby je łatwiej potem rozróżnić, do jednej dodałam koperek i czosnek, a w drugiej użyłam różnych kolorów papryki. Warto takich słoików zapasteryzować dość dużo, bo sałatki są bardzo dobre w smaku już na 2-3 dzień, przez co podjadanie zapasów można zacząć praktycznie od zaraz. A do kolejnego lata jeszcze trochę…
Potrzebujemy (do obu sałatek): słoiki 700- 900 ml, obieraczkę do warzyw, tarkę tnącą na talarki, wielki garnek, rondel, szklankę
Składniki sałatki z ogórkami:
- ogórki gruntowe – 4 kg
- marchewka – 0,5 kg
- czerwona cebula – 0,5 kg
- czerwona papryka – 2 kg
- czosnek – 1 główka
- koperek – 1 pęczek
Składniki zalewy:
- olej – 1 szkl.
- ocet 10% – 1 szkl.
- cukier – 1 szkl.
- sól (może być niejodowana) – 2 łyżki
- pieprz ziarnisty – 1 łyżka
- ziele angielskie – 1 łyżka
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy (ja namaczam w dużej miednicy lub nawet w wannie) i kroimy w plastry, tak samo jak obraną marchew. Cebulę i paprykę siekamy w półkrążki, czosnek – w plastry, koperek drobno. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka na ok. 30 minut. W tym czasie mieszamy składniki zalewy do rozpuszczenia się cukru, następnie zalewamy warzywa, którze zdążyły już nieco zmięknąć. Dotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 2h. Gorącą sałatkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy jak najmocniej o odwracamy do góry dnem. Jeśli wieczka nie będą chciały się zassać, pasteryzujemy dodatkowo przez 15-20 minut.
Składniki sałatki z cukinią:
- młoda cukinia (mała) – 2 kg
- marchewka – 0,5 kg
- różnokolorowa papryka – 1 kg
- cebula cukrowa – 1 kg
Składniki zalewy:
- woda – 5 szkl.
- cukier – 1 szkl.
- ocet – 1 szkl. (u mnie po połowie octu 10% i octu z białego wina)
- sól – 1 płaska łyżeczka
- pieprz ziarnisty – 10 ziaren
- ziele zngielskie – 10 ziaren
- biała gorczyca – 1 łyżka ziaren
- liść laurowy – 5 szt.
Przygotowanie:
Zagotowujemy wszystkie skłądniki zalewy i do gorącego płynu wrzucamy pokrojone warzywa (plasterki cukinii i marchewki, półkrążki papryki i cebuli). Gotujemy sałatkę przez ok. 20 minut od momentu zawrzenia zalewy – na bardzo małym ogniu. Gorącą sałatkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy jak najmocniej o odwracamy do góry dnem. Jeśli wieczka nie będą chciały się zassać, pasteryzujemy dodatkowo przez 15-20 minut.
Smacznego!
Maciek
8 sierpnia 2017
Czy w pierwszej sałatce do zalewy nie dodae się wody?
Karolina
8 sierpnia 2017
właśnie nie 🙂