Sałatka z brukselki z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami

salatkabrukselkazurawina_wpis

Tej sałatki nie robi się aż tak błyskawicznie jak innych, ale połączenie wybornych smaków doskonale to rekompensuje. Lekko gorzka brukselka, słony ser i słodka żurawina tworzą naprawdę udany trójkąt. Zamiast orzechów włoskich możecie dodać orzechy pecan albo piniowe. Grunt, żeby coś chrupało! 

Potrzebujemy: garnek, patelnię, rondel

Składniki:

  • brukselka – 300 g
  • suszona żurawina – 50 g
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • ser Rokpol – 50-100 g (według uznania)
  • świeża bazylia – 1 garść
  • (opcjonalnie) świeża natka pietruszki – 1-2 łyżki
  • sos vinaigrette – 2-3 łyżki (tu znajdziecie przepis na Vinaigrette/Winegret)
  • sałata – 2 garście
  • cukier – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie:

Oczyszczone brukselki wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty (ok 6 minut, jeśli używacie mrożonych). Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. W rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy masło, mieszamy i wrzucamy orzechy z żurawiną. Dodajemy winegret i łączymy składniki. Odstawiamy do przestygnięcia (ale nie zupełnego ostygnięcia). Brukselki kroimy na połówki, sałatę rwiemy i mieszamy z orzechami i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym rokpolem i bazylią, ewentualnie natką pietruszki. 

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>