Sałatka z brukselki z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami
Tej sałatki nie robi się aż tak błyskawicznie jak innych, ale połączenie wybornych smaków doskonale to rekompensuje. Lekko gorzka brukselka, słony ser i słodka żurawina tworzą naprawdę udany trójkąt. Zamiast orzechów włoskich możecie dodać orzechy pecan albo piniowe. Grunt, żeby coś chrupało!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, rondel
Składniki:
- brukselka – 300 g
- suszona żurawina – 50 g
- orzechy włoskie – 1 garść
- ser Rokpol – 50-100 g (według uznania)
- świeża bazylia – 1 garść
- (opcjonalnie) świeża natka pietruszki – 1-2 łyżki
- sos vinaigrette – 2-3 łyżki (tu znajdziecie przepis na Vinaigrette/Winegret)
- sałata – 2 garście
- cukier – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie:
Oczyszczone brukselki wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty (ok 6 minut, jeśli używacie mrożonych). Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. W rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy masło, mieszamy i wrzucamy orzechy z żurawiną. Dodajemy winegret i łączymy składniki. Odstawiamy do przestygnięcia (ale nie zupełnego ostygnięcia). Brukselki kroimy na połówki, sałatę rwiemy i mieszamy z orzechami i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym rokpolem i bazylią, ewentualnie natką pietruszki.
Smacznego!
Be the first to comment.