Sałatka z bulguru z fetą, suszonymi pomidorami i miętą

bulgurfetapomidory_wpis

Mimo, iż to ponoć jaglanka jest królową kasz, na moim stole bez przerwy gości ostatnio bulgur. Niesamowicie podoba mi się jego aromat. Tak jak pisałam wcześniej, idealnie do tej kaszy pasują suszone pomidory i feta i tak też wybrałam składniki sałatki. Z kolei fety nie wyobrażam sobie bez świeżego ogórka – również wylądował w misce. Dodałam oliwki i dużo, dużo świeżych ziół: bazylii i mięty, która rośnie nam za ogrodzeniem jak szalona i pięknie pachnie w słońcu. Wyszła bardzo zwykła, ale bardzo dobra sałatka. Na grilla, na kolację lub do pracy – polecam.

Potrzebujemy: garnek, miskę

Składniki:

  • bulgur z vermicelli – 1 szkl.
  • suszone pomidory – 0,5 słoika
  • czarne oliwki – 1 garść
  • świeży ogórek – 0,5 szt.
  • świeża mięta i bazylia – po 1 garści
  • sok z połowy limonki (ewentualnie może być cytryna)
  • oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Ogórek kroimy w grube ćwierćplastry, a pomidory (odsączone z zalewy) z grube, 1-cm, paski. Mieszamy w misce z kaszą i dodajemy całe oliwki, porwane liście ziół; doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z limonki i podajemy sałatkę posypaną ziołami.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>