Sałatka z kaszy jaglanej i brukselki
Kiedy byłam dzieckiem, za żadne skarby nie zmusilibyście mnie do zjedzenia brukselki. Bo lekko gorzkawa, bo jest na niej ta ohydna bułka tarta, bo brzydko pachnie w czasie gotowania, no i przede wszystkim – bo warzywo! Razem z tradycyjną polską mieszanką marchewkowo-groszkową była dla mnie koszmarem na talerzu. Bardzo się cieszę, ze udało mi się do tej minikapustki przekonać. Nadal uważam, że tarta bułka z masłem jest na niej zbyteczna, ale gotowaną czy pieczoną brukselkę jem chętnie i żałuję, że nie częściej. Tym razem dodałam ją do mojej ukochanej kaszy jaglanej i połączyłam z innymi kolorowymi warzywami. Wyszło pysznie i ślicznie. Przekonajcie się sami!
Potrzebujemy: 2 nieduże garnki
Składniki:
- brukselka – 300 g (mrożonej)
- kasza jaglana – 100 g
- papryka czerwona – ćwiartka
- papryka zielona – ćwiartka
- papryka żółta – ćwiartka
- cebula czerwona lub biała marynowana (namoczona przez noc w marynacie z buraków) – połowa
- świeża bazylia – 1 garść
- sos vinaigrette – 2 łyżki (sprawdźcie mój przepis na Vinaigrette/Winegret)
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 2 szt.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W obu garnkach doprowadzamy wodę do wrzenia. Do jednego wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-6 minut, do miękkości. W drugim przygotowujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu wrzucając do wody również ziele angielskie i liście laurowe. Brukselkę i kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę kroimy w możliwie najwęższe paski, cebulę w piórka, a brukselkę – na połówki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy liście bazylii w całości, doprawiamy solą i pieprzem, sos dodajemy przed samym podaniem.
Smacznego!
Be the first to comment.