Sałatka z kaszy jaglanej i brukselki

kaszajaglanazbrukselka_wpis

Kiedy byłam dzieckiem, za żadne skarby nie zmusilibyście mnie do zjedzenia brukselki. Bo lekko gorzkawa, bo jest na niej ta ohydna bułka tarta, bo brzydko pachnie w czasie gotowania, no i przede wszystkim – bo warzywo! Razem z tradycyjną polską mieszanką marchewkowo-groszkową była dla mnie koszmarem na talerzu. Bardzo się cieszę, ze udało mi się do tej minikapustki przekonać. Nadal uważam, że tarta bułka z masłem jest na niej zbyteczna, ale gotowaną czy pieczoną brukselkę jem chętnie i żałuję, że nie częściej. Tym razem dodałam ją do mojej ukochanej kaszy jaglanej i połączyłam z innymi kolorowymi warzywami. Wyszło pysznie i ślicznie. Przekonajcie się sami!

Potrzebujemy: 2 nieduże garnki

Składniki:

  • brukselka – 300 g (mrożonej)
  • kasza jaglana – 100 g
  • papryka czerwona – ćwiartka
  • papryka zielona – ćwiartka
  • papryka żółta – ćwiartka
  • cebula czerwona lub biała marynowana (namoczona przez noc w marynacie z buraków) – połowa
  • świeża bazylia – 1 garść
  • sos vinaigrette – 2 łyżki (sprawdźcie mój przepis na Vinaigrette/Winegret)
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W obu garnkach doprowadzamy wodę do wrzenia. Do jednego wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-6 minut, do miękkości. W drugim przygotowujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu wrzucając do wody również ziele angielskie i liście laurowe. Brukselkę i kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę kroimy w możliwie najwęższe paski, cebulę w piórka, a brukselkę – na połówki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy liście bazylii w całości, doprawiamy solą i pieprzem, sos dodajemy przed samym podaniem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>