Sałatka z pęczakiem i warzywami
Jestem amatorką wszystkich kasz. Najdłużej przyszło mi się oswajać z gryczaną, ale obecnie już należy do stałych pozycji mojego menu. Pęczak natomiast uwielbiam od dzieciństwa; rozgryzanie sprężystych ziarenek zawsze uważałam za bardzo przyjemne zajęcie. Ta sałatka do doskonały sposób na detoks po weekendowym obżarstwie. Lekka i orzeźwiająca dzięki świeżemu imbirowi i mięcie. Można zjeść jej całą salaterkę i wcale nie czuć się ociężale. Ja swoją porcję zawsze obficie doprawiam pieprzem. Polecam, zróbcie ją sami!
Potrzebujemy: tarkę o małych oczkach, patelnię
Składniki:
- kasza pęczak – 1 szklanka
- marchewka – połowa dużej lub 1 szt. mała
- świeży imbir – kawałek wielkości 4 cm
- ogórek – połowa
- cukinia – połowa
- czerwona papryka – połowa
- koperek – 1 garść
- mięta – 1 garść
- sos vinaigrette – 3-4 łyżki (jak zrobić super sos vinaigrette? Zobaczcie przepis!)
- (opcjonalnie) sok z cytryny – 2 łyżki
- świeżo mielony pieprz
- olej – 2 łyżki
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy na grube ćwierćplastry i podsmażamy przez chwilę na tłuszczu, odkładamy na ligninę. Marchewkę kroimy na cieniutkie plasterki, imbir ścieramy na tarce i razem z marchewką dusimy przez kilka minut na tej samej patelni, która była użyta do smażenia cukinii. Cienko kroimy ogórek, a paprykę – w kostkę. Wszystkei składniki mieszamy, dodając posiekany koperek i miętę. Dodajemy sos (+ ewentualnie dodatkowo sok z cytryny), doprawiamy pieprzem. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.