Sałatka z pęczakiem i warzywami

calatkapeczak_wpis

Jestem amatorką wszystkich kasz. Najdłużej przyszło mi się oswajać z gryczaną, ale obecnie już należy do stałych pozycji mojego menu. Pęczak natomiast uwielbiam od dzieciństwa; rozgryzanie sprężystych ziarenek zawsze uważałam za bardzo przyjemne zajęcie. Ta sałatka do doskonały sposób na detoks po weekendowym obżarstwie. Lekka i orzeźwiająca dzięki świeżemu imbirowi i mięcie. Można zjeść jej całą salaterkę i wcale nie czuć się ociężale. Ja swoją porcję zawsze obficie doprawiam pieprzem. Polecam, zróbcie ją sami!

Potrzebujemy: tarkę o małych oczkach, patelnię

Składniki:

  • kasza pęczak – 1 szklanka
  • marchewka – połowa dużej lub 1 szt. mała
  • świeży imbir – kawałek wielkości 4 cm
  • ogórek – połowa
  • cukinia – połowa
  • czerwona papryka – połowa
  • koperek – 1 garść
  • mięta – 1 garść
  • sos vinaigrette – 3-4 łyżki (jak zrobić super sos vinaigrette? Zobaczcie przepis!)
  • (opcjonalnie) sok z cytryny – 2 łyżki
  • świeżo mielony pieprz
  • olej – 2 łyżki

Przygotowanie: 

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy na grube ćwierćplastry i podsmażamy przez chwilę na tłuszczu, odkładamy na ligninę. Marchewkę kroimy na cieniutkie plasterki, imbir ścieramy na tarce i razem z marchewką dusimy przez kilka minut na tej samej patelni, która była użyta do smażenia cukinii. Cienko kroimy ogórek, a paprykę – w kostkę. Wszystkei składniki mieszamy, dodając posiekany koperek i miętę. Dodajemy sos (+ ewentualnie dodatkowo sok z cytryny), doprawiamy pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

 

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>