Staropolskie ozorki w sosie chrzanowym
Wiem, że wiele osób postrzega Local Foodie jako stronę z bezmięsnymi przepisami (statystyki Facebooka nie zawodzą!). Tak jednak nie jest. Ja nie przepadam za mięsem, ale moja rodzina to zdeklarowani mięsożercy i jarski wikt byłby dla nich prawdziwą katorgą. Chętnie gotuję nie-wegetariańskie dania dla moich smakoszy. Dlatego czas złamać zasady i oto pierwszy wpis z tradycyjnym polskim „sztukamięsem” z sosem. Ozorki w sosie chrzanowym przygotowałam na specjalne życzenie męża, prawdziwego wielbiciela polskiej kuchni. Jej amatorzy na pewno docenią to danie, bo ozory są niesamowicie miękkie, wprost rozpadają się pod widelcem, a sos chrzanowy nadaje im sznytu. Warto do tradycyjnego rosołu dodać wędzonkę. Zobaczycie, że ta potrawa zyskuje dzięki temu zupełnie nowy, piękny aromat. Do tego ten rodzaj mięsa nie należy do drogich, więc jest to idealna propozycja na wykwintny, ale jednocześnie ekonomiczny obiad.
Potrzebujemy: duży garnek, rondelek
Składniki:
- ozory wieprzowe – 3-4 szt.
- rosół – 3 litry (zobaczcie nasz przepis na Klasyczny rosół)
- wędzone żeberka – ok. 100 g
Sos chrzanowy na ciepło:
- bulion warzywny – 1 szkl.
- chrzan tarty (lub ze słoiczka, ale najlepiej bez dodatków) – 100 g
- mąka – 3 łyżki
- masło – 2 łyżki
- śmietana 18% – 6 łyżek
- cukier – 2 łyżeczki
- sok z połowy cytryny
- sól
Przygotowanie:
Gotujemy rosół – tak jak zwykle to robicie. Ja przygotowałam go dzień wcześniej, według przepisu na Klasyczny rosół, dodając jednak tym razem wędzone żebra. Z gotowego wywaru wykładamy składniki, zostawiając tylko płyn i gotujemy w nim oczyszczone ozory – min. 1,5 h (ja gotowałam 2h). Po tym czasie przepłukujemy mięso zimną wodą, zdejmujemy skórę i ponownie składamy do wywaru, jednak już nie podgrzewamy (wyłączamy palnik). Przez ten czas przygotowujemy sos.
W rondelku rozgrzewamy masło i króciutko przesmażamy na nim mąkę (nie przypalić!). Cały czas mieszając, dolewamy bulion i kiedy podstawa sosu zgęstnieje – dodajemy chrzan. Nie przestając mieszać, gotujemy całość przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietanę, sok cytrynowy, dodajemy cukier i sól. Podajemy na ciepło z ozorkami pokrojonymi w plastry.
Smacznego!
Be the first to comment.