Tatar śledziowy

tatarsledziowy_wpis

Ci, którzy mnie znają wiedzą, że za śledzie dam się pokroić. U mnie sezon na śledzia jest zawsze. Bez skrępowania jem je na śniadanie, potrafię po prostu otworzyć słoik z koreczkami i wyjadać. Moja miłość do śledzi nie zna granic i uwielbiam je pod każdą postacią do tego stopnia, że poważnie zastanawiałam się, czy nie utworzyć tu osobnej kategorii pt. ‚Śledzie’. Tym razem proponuję Wam przyrządzenie tatara z tej ryby; to bardzo interesujący dodatek np. do chleba czy ‚pod wódeczkę’ – cytrynowy, jednocześnie dość ostry dzięki musztardzie i chili ale też lekko słodkawy za sprawą miodu. Sprawdźcie sami!

Potrzebujemy: miskę

Składniki:

  • śledzie (płaty) – 0,5 kg
  • 2 ogórki konserwowe (zobaczcie przepis na moje Korniszony – ogórki konserwowe)
  • papryczka chili (mała, drobniutko pokrojona) – 1 szt. (lub połowa, jeśli nie jesteście jej amatorami)
  • średnia czerwona cebula – połowa
  • cytryna – 1 szt. (sok i skórka)
  • pęczek koperku
  • musztarda francuska – 3 łyżki
  • miód – 2 łyżeczki
  • olej – 1 łyżka
  • sól, pieprz (świeżo mielony)

Przygotowanie:

Wymoczone w wodzie przez 30 minut śledzie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę ( 0,5 cm). Marynujemy w soku i skórce otartej z cytryny w lodówce przez 30 minut. Ogórki i cebulę siekamy w miarę możliwości jeszcze drobniej niż śledzie, podobnie papryczkę chili. Śledzie wyjmujemy z lodówki i dodajemy do nich pokrojone warzywa razem z drobno posiekanym koperkiem. Następnie dodajemy kolejno: musztardę, miód, olej, sól i pieprz. Po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na pół godziny. Tatar jest gotowy do podania!

Smacznego!

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>