Korniszony – ogórki konserwowe

korniszony_wpis

Odkąd mieszkam pod miastem i wreszcie mam miejsce na przechowywanie słoików z piklami, produkcja przetworów jest obowiązkowym punktem harmonogramu pod koniec lata. Przyjeżdżają znajomi i kolektywnie, w świetnej atmosferze, gotujemy zalewy i napełniamy słoje ogórkami, papryką, grzybami etc. Tak właśnie wygląda wtedy moja łazienka.

ogorki_wanna_wpis

Zrobienie czegoś samodzielnie daje mi niesamowitą satysfakcję! Najlepsze jest to, ze w zimie czy na wiosnę mam wszystkie marynaty pod ręką i mogę z nich korzystać, kiedy tylko przyjdzie mi na to ochota. Ostatnio robiąc ogórki konserwowe postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam kilka smaków – w zalewie klasycznej, słodkiej, z miodem, z cynamonem i goździkami, z chili, z musztardą. Niektóre okazały się hitem, inne nie trafiły w mój gust w 100%. Ale spróbować zawsze warto, jest tyle możliwości… Tym razem proponuję klasyczną marynatę, na bazie której można potem komponować inne smaki. Zapraszam!

Potrzebujemy: słoiki ze szczelnymi zakrętkami, duży garnek, chochlę, ściereczki kuchenne, ręczniki papierowe

Składniki:

  • ogórki – dowolna ilość, ale korzystając z niskich cen warto kupić np. 10 kg

Zalewa:

  • ocet 10% – 1 szklanka
  • woda – 5 szklanek
  • sól – 1 płaska łyżka
  • cukier – 5 czubatych łyżek cukru (jeśli chcecie wypróbować słodszą zalewę, dodajcie 8 łyżek)

Przyprawy:

  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • kwiat kopru z nasionami
  • pieprz w ziarnach
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • liście laurowe

Uwaga: większości powyższych przypraw będziecie potrzebować w ilości co najmniej paru saszetek każda. Jeśli nastawiacie się na produkcję na dużą skalę, najbardziej opłacalne będzie znalezienie hurtowni sprzedającej przyprawy w dużych opakowaniach w cenie d0 10 złotych/szt.

Przygotowanie:

Ogórki moczymy w bardzo zimnej wodzie (patrz zdjęcie powyżej). Słoiki i zakrętki wyparzamy, odstawiamy do góry dnem do obcieknięcia, następnie na dnie każdego układamy: gałązkę kopru,   kilka ziaren pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe laurowy, 2 cm korzenia chrzanu, łyżeczkę gorczycy. Składniki zalewy łączymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym płynem natychmiast zalewamy przygotowane ogórki z przyprawami, bardzo mocno zakręcamy pokrywki i odwracamy do góry dnem. Właściwie dokręcone słoiki powinny po jakimś czasie zassać się z cichym pyknięciem. Jeśli to nie nastąpi, najlepiej dla pewności przetwory dopasteryzować w dużym garnku.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>