Thoum – libański sos czosnkowy
Czy zastanawialiscie się kiedyś, dlaczego kebab, shoarma i inne arabskie potrawy są tak pyszne? Tajemnica tkwi w sosie czosnkowym. Ale nie tym, który zwykle przyrządzamy na bazie jogurtu, śmietany czy majonezu. Chodzi mi o prawdziwy regionalny sos. Dostaliśmy przepis na thoum, czyli bardzo mocno czosnkowy sos na bazie oliwy, jajecznego białka, dzięki czemu jest dość sztywny, i wody gazowanej, która zapewnia mu kremową konsystencję. To było super kulinarne odkrycie! Jeśli jesteście fanami czosnku tak jak my i zasmakowaliście w naszym przepisie na Aïoli, pokochacie i thoum. Jest lżejszy, świeży i doskonale pasuje do kanapek, tostów i grillowych mięsnych dań. Do tego wszystkie składniki możecie kupić w najbliższym sklepie! Spróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy: moździerz (ewentualnie praskę do czosnku), wysokie naczynie, blender ręczny z trzepaczką
Składniki:
- czosnek – 5 dużych ząbków
- białko jajka – 1 szt.
- oliwa – 200 ml
- sok z połowy cytryny
- woda gazowana – 2 łyżki
- sól – 0,5 łyżeczki (+ odrobina do roztarcia w moździerzu)
Przygotowanie:
Czosnek miażdzymy ze szczyptą soli w moździerzu. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy białko oraz sól i dokładnie miksujemy trzepaczką – ma powstać biała półpłynna piana. Do piany dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Pod koniec zaczynamy dodawać oliwę na zmianę z sokiem z cytryny. Do całości domiksowujemy jeszcze gazowaną wodę i gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.