Zapiekanka z kaczki i ziemniaków z białym serem
Poznajcie zapiekankę uniwersalną. Taką, w której można zmieścić wszystko, co zostało po dobrym obiedzie – soczyste mięso, ziemniaki i warzywa. Uwielbiam dawać w ten sposób jedzeniu 'drugie życie’. W niedzielę wielkanocną na obiad rodzinny podawaliśmy kaczkę z jabłkami, w poniedziałek – zostaliśmy ze sporą ilością mięsa (i innych produktów), z którym trzeba było coś zrobić. Zrobiłam się zapiekankę, która kosztowała dokładnie 0 (słownie: ZERO!) złotych, ponieważ nie musiałam dokupować do niej żadnych dodatkowych składników (zresztą byłoby ciężko znaleźć w Wielki Poniedziałek jakieś otwarte sklepy). U mnie 'wkładką mięsną’ była zatem kaczka, ale Wy możecie eksperymentować z jakimkolwiek innym smacznym mięsem. Polecam!
Potrzebujemy: naczynie żaroodporne (u mnie gliniany rondelek o śr. 25 cm), garnek
Składniki:
- mięso (u mnie pieczona kaczka) – od 300 g wzwyż (wedle upodobań i stanu posiadania resztek)
- ziemniaki – 5-6 sztuk
- jogurt grecki – 250-300 g
- twaróg (najlepiej typu włoskiego, np. capri) – 120 g
- tymianek – 3 łyżki
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
- łyżka masła lub oliwy do natłuszczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby nie zaczęły się rozpadać. Studzimy, po czym tniemy na grube plastry. Formę żaroodporną natłuszczamy, układamy w niej ziemniaki i tę warstwę posypujemy sporą szczyptą tymianku i solimy. Na ziemniakach kładziemy porwane w kawałki pieczone mięso, również posypując tymiankiem. W miseczce lub dużym kubku mieszamy jogurt z rozdrobnionym serkiem włoskim, mieszankę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wylewamy na warstwę mięsa, na wierz kładziemy kilka listków bazylii i wstawiamy do piekarnika nagranego do 200 stopni na około 30 minut, do apetycznego zrumienienia jogurtowo-serowego wierzchu. Gotowe!
Jeśli chcecie wypróbować inne mięsne danie z pieca, rzućcie okiem na przepis na Zapiekankę z pikantną wieprzowiną.
Smacznego!
Be the first to comment.