Zapiekanka z pikantną wieprzowiną

zapiekanka_wpis

Zapiekanki cieszą się w mojej rodzinie nieustającym powodzeniem. Makaronowe, ziemniaczane, mięsno-warzywne, po prostu wszystkie. Ponieważ zaraz po świętach wielkanocnych robiłam resztkową zapiekankę z kaczki (zobaczcie przepis na Zapiekankę z kaczki i ziemniaków z białym serem), tym razem zdecydowałam się na coś trochę lżejszego. Nie ukrywam, że oprócz mięsa wszystkie składniki miałam w lodówce, więc to danie nie kosztowało mnie wiele zachodu. Przygotowując się do zrobienia tej zapiekanki, wybierzcie w sklepie albo u rzeźnika chude mięso z szynki i łopatki w całości i zmielcie je w domu. Smażąc gotowe mielone mięso czasami można być niemile zaskoczonym, ile wody i tłuszczu zostaje na patelni (czyli ile tak naprawdę jest mięsa w mięsie?).  Zachęcam do robienia zapiekanek – pozwalają uwolnić wodze kulinarnej fantazji i są pożywne (ta, zrobiona w owalnej formie 30×20 cm wystarczyła na 2 posiłki dla 2 osób, małej i dużej).

Potrzebujemy: patelnię, formę żaroodporną średniej wielkości (u mnie owalna 30×20 cm)

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe – 0,5 kg
  • pół cukinii
  • sos pomidorowy (przeczytajcie, jak zrobić najlepszy moim zdaniem Sos pomidorowy) – kilkanaście łyżek
  • 2 plasterki ostrego w smaku sera żółtego (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, większość serów z końcówką ‚-damer’)
  • ser feta – 100 g
  • pół dużej cebuli
  • czosnek – 1 ząbek
  • garść świeżej natki pietruszki
  • tymianek lub zioła prowansalskie – łyżka
  • garam masala – łyżka
  • ostra papryka w proszku – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • masło – 1 łyżka
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Na patelni na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w średnią kostkę cebulę, pod koniec dodając do niej czosnek i garam masalę. Następnie na patelnię wrzucamy mięso, mieszamy wszystkie składniki i smażymy do odparowania płynów i lekkiego przyrumienienia się mięsa, w międzyczasie dodając ostrą paprykę i porwaną natkę. Zestawiamy z palnika. Umytą cukinię kroimy w cienkie plastry. Natłuszczamy formę i rozmazujemy na dnie 2 łyżki sosu, po czym rozkładamy równomiernie mięso, na nim prawie cały sos (zostawiamy 2-3 łyżki). Na sosie układamy plastry cukinii, a na niej porwany ser żółty. Wierzch smarujemy pozostałym sosem pomidorowym i rozkruszamy na min fetę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny, do przyrumienienia wierzchu i stopienia się fety. Zapiekankę podajemy posypaną świeżą bazylią lub pietruszką.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>